Wat krijgen mijn kinderen te drinken?

De samenleving leeft steeds bewuster en je wilt je kind het beste geven wat er is. Maar wat geef je je kind nu te drinken? Kies je voor een glaasje water, een kopje (afgekoelde) thee, siroop, sap of een pakje fruitdrank? Met betrekking tot de laatste categorie is er veel geschreven in de media vanwege de grote hoeveelheid suikers die erin zitten.  Op wij.nl staat een opsomming van wat suikers met je kind doen, denk hierbij onder andere aan:

 

- Het kan leiden tot tandbederf;

- Teveel suiker kan bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht;

- Door teveel snoepen kan een kind minder trek krijgen in een gezonde maaltijd;

- Ondanks dat het niet wetenschappelijk is vastgelegd, kunnen sommige kinderen overactief worden van teveel suikers;

- Door teveel suiker heb je meer behoefte aan chroom, wat helpt bij het verwerken van suiker. Een tekort aan chroom kan bijdragen aan de ontwikkeling van suikerziekte op latere leeftijd. 

 

Als ouder wil je het beste voor je kind en wil je het liefst niet dat ze worden blootgesteld aan bovenstaande effecten van suiker. Maar wat geef je je kind nu te drinken?

 

Als ik heel eerlijk ben las ik tot voor kort zelden de etiketten van de drankjes die ik mijn jongens gaf. Waarom niet? Ik stond er niet bij stil. Tot hun eerste levensjaar kregen ze van mij een minimale hoeveelheid diksap. Je merkt dat wanneer je kinderen wat ouder worden, ze vaker worden blootgesteld aan suiker. Op een verjaardag, bij visite, tijdens een dagje uit drinken ze vaak toch wat anders dan normaal. Meestal zijn dit toch de drankjes waar meer suikers in zitten. En wat vinden de kinderen, die vinden dat heerlijk. Vanaf 1 jaar kregen mijn jongens dan ook een siroop zonder toegevoegde suikers en zo nu en dan een beker water. Klinkt goed toch? Achteraf gezien niet. Het enige wat goed is is dat er geen extra suikers of zoetstoffen aan toegevoegd zijn, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Voor een verjaardag of in het weekend mochten de jongens zelf in de supermarkt kiezen wat ze willen drinken. Drie maal raden wat ze dan kiezen. Ze gaan voor de meest aantrekkelijke verpakking waar bijvoorbeeld de sprookjesboom/minions etc. op staan. Helaas zijn dit ook de drankjes waar heel veel suikers in zitten. 

 

Zoals ik eerder al aangaf lette ik niet op de etiketten van de drankjes. Daar is sinds kort verandering in gekomen. Dit komt mede door de invloed van de media, maar ook doordat we merken dat Jaimey heel erg op suikers reageert. Zodra hij een drankje drinkt met veel suikers, een snoepje/koekje eet, dan duurt het niet lang voordat hij als een dolle door het huis begint te rennen. Hij gaat dan slechter luisteren en toont heel ander gedrag dan dat we van hem gewend zijn. Aangezien we merken dat suikers effect hebben op Jaimey z'n doen en laten willen we de suikerinname zoveel mogelijk beperken of in ieder geval goed opletten. We willen Jaimey niet alles ontzeggen, want hij is tenslotte ook nog kind. Maar we kunnen er wel op letten dat hij niet én een suikervol drankje drinkt en vervolgens nog een snoepje eet, want dan is het dubbelop.

 

Een tijdje terug las ik al dat Wicky een nieuwe variant drinken op de markt had gebracht. Water met een fruitsmaakje. Er zitten geen suikers, zoetstoffen en kleurstoffen in. Dat maakte mij heel nieuwsgierig. Helaas kon ik de pakjes drinken nog niet in de supermarkt vinden, tot vandaag. Ik zag tevens dat Sourcy een soortgelijk drankje op de markt heeft gebracht. Van beide merken heb ik pakjes drinken meegenomen. Ik ben heel erg benieuwd wat de jongens er van vinden. Het zal waarschijnlijk even wennen zijn, maar ze drinken ook gewoon water dus zo'n grote shock moet het ook weer niet zijn. Zodra de jongens de drankjes heb gedronken, laat ik jullie weten wat onze ervaringen zijn. Ik zal ze natuurlijk ook zelf proeven, aangezien ik wel wil weten wat ik mijn kindjes voorschotel. 

 

Ik ben ook wel benieuwd wat jullie kindjes te drinken krijgen?