Likeur 43 Tiramisu

Als er iets was wat ik miste tijdens mijn zwangerschap, dan was het wel tiramisu. Vooral tijdens de feestdagen. Vandaag deel ik een recept met jullie van een tiramisu met likeur 43. Hier komen twee van mijn favorieten samen. 

 

Via de facebookpagina van Licor 43 had ik al een recept voorbij zien komen van een tiramisu in combinatie met Licor 43. Dit leek mij echt een gouden combinatie, want Licor 43 is één van mijn favoriete drankjes. Zodoende alle ingrediënten in huis gehaald en de tiramisu gemaakt. Deze ruim 12 uur in de koelkast laten staan (al moet ik zeggen dat 24 uur beter voldoet) en toen kon het proeven beginnen. Ook voor Jimmy was dit geen straf, want in de afgelopen maanden is ook hij een tiramisu liefhebber geworden. Onze mening: lekker, maar voornamelijk ik miste wat. Ik was dus niet geheel tevreden over mijn creatie, dus ik ben op het internet (lang leve google) gaan zoeken naar tiramisu recepten. Uiteindelijk dacht ik het ontbrekende ingrediënt gevonden te hebben: slagroom. Ik mocht dus nog een keer de keuken induiken en ik had gelukkig een aantal vrijwilligers die graag mijn tiramisu wilden proeven. Ik kon ze natuurlijk vooraf geen garanties geven, maar ze waren graag proefkonijn. De reacties: erg lekker, zeker voor herhaling vatbaar. 

 

Door de Licor 43 is de tiramisu veel zachter van smaak. Je kan hem absoluut niet vergelijken met een “originele” tiramisu, maar ondanks dat is hij erg lekker. Jullie zijn nu vast erg nieuwsgierig, dus hierbij het recept:

 

 

 

Wat heb je nodig:

 

250 ml slagroom

75 gram witte basterdsuiker

4 eidooiers

500 gram mascarpone

200 ml espresso (zelf heb ik espressosticks gebruikt, omdat wij nooit espresso drinken)

+/-  200 ml Licor 43

Eén pak lange vingers

Cacaopoeder

 

 

Voordat je echt begint kun je het beste de espresso alvast zetten, deze dient namelijk afgekoeld te zijn.

 

 

Eerst klop je de slagroom met een ruime eetlepel suiker stijf.

In een andere kom klop je de eidooiers met de rest van de suiker schuimig.

Vervolgens klop je de mascarpone door het mengsel. Ik adviseer dit lepel per lepel te doen, zodat het goed mengt.

 

 

Hou je van een stevige tiramisu, dan kun je deze stap beter overslaan. Vind je het niet erg als de tiramisu wat minder stevig is, dan is dit een lekkere toevoeging. Spatel 30-50 ml Licor 43 door het mascarpone mengsel. Hoe meer licor 43 je toevoegt hoe dunner het mengsel wordt.

De volgende stap is om de slagroom door het mascarponemengsel heen te spatelen.

 

 

Meng nu de espresso met het restant van je licor 43.

Nu ga je de lange vingers één voor één dompelen in de espresso. Zorg dat ze aan beide kanten bedekt zijn met het mengsel, maar zorg dat ze niet te nat zijn.

 

 

Vervolgens bedek je een ovenschaal met een laag lange vingers.

Daarna doe je de helft van je mascarponemengsel over de lange vingers. Dit herhaal je vervolgens nog een keer.

 

Je kan er nu voor kiezen om de cacao (met behulp van een zeef) over de tiramisu te strooien. Persoonlijk zou ik hiermee wachten tot de volgende dag, aangezien anders de cacao nat wordt.

 

Zet de tiramisu tenminste 12 uur, maar het liefst 24 uur in de koelkast. Strooi de cacao erover en nu smullen maar!

 

 

Hopelijk genieten jullie net zo van de tiramisu als dat ik heb gedaan en ik vind het leuk om te horen wat jullie ervan vonden!