· 

Het moederschap

Iedereen heeft zijn eigen manier van opvoeden, maar zet een stel moeders bij elkaar en zij zullen zich vaak herkennen in bepaalde situaties. Vandaag deel ik met jullie deze situaties!

Het is heel leuk en soms ook heel fijn om te horen dat andere moeders hetzelfde denken of doen als jij. Je denkt dan, gelukkig ik ben niet de enige die dat doet of vindt. Het ouderschap kan je namelijk zo onzeker maken, maar het geeft ook zoveel voldoening. Ik ga 11 herkenningen met jullie delen! 

 

Lezen jullie weer mee?


1. Je word een talent in het wegwerken van een stukje chocola/snoepje. Ik denk dat veel moeders zich hierin herkennen. Je hebt zin in een stukje chocola of een snoepje, maar je wilt eigenlijk niet dat je kleintje teveel suikers binnenkrijgt. Wat doe je? Je probeert stiekem dat stukje chocola in de keuken (of waar dan ook) op te eten. Maar het is alsof ze het aanvoelen en op het moment dat jij probeert te genieten van je stukje chocola, staat er een kleintje achter je en vraagt: Mama wat doe je? Wat heb je in je mond? Je zegt natuurlijk niks lieverd, maar daar trappen ze niet in. Al snel komt de volgende vraag: Mag ik kijken? Zonder blikken of blozen weet je het stukje chocola weg te werken (soms heel door te slikken) en laat je een lege mond zien. 

 

2. Je bent nooit meer alleen, maar dan ook echt nooit alleen. Het maakt niet uit wat je doet of waar je staat, je hoeft je maar om te draaien en er staat wel een kleintje achter je. Zelfs een bezoekje aan de wc doe je met publiek. Als je snel genoeg bent en je hebt de deur dicht voordat je kindjes naast je staan, dan staan ze wel op de deur te kloppen en vragen wat je doet. 

 

3. Je geduld wordt op de proef gesteld. Tellen tot 10, nee begin maar met tellen tot 100. Nu weet je echt pas wat geduld is ;-). 

 

4. Je doet een vreugdedansje als ze slapen. Hoeveel ik ook van mijn kinderen hou, soms ben ik zo blij als ze slapen. Het maakt niet uit of dit voor een middagslaapje is of gewoon in de avond. Eindelijk even een soort van rust. Alleen als je ze nog gepoept hebben en je legt ze in bed, dan kun je er zeker van zijn dat ze zich na een heel kort slaapje weer melden! Daag rust! Want daarna willen ze natuurlijk niet meer slapen. Lang leven de powernap! Maar toch blijf je op je hoede, want als ze te lang slapen of je hoort ze niet (vooral als ze net geboren zijn), dan ga je je daar weer druk om maken.

 

5. Je doet er alles aan om te zorgen dat je kindje niet in slaap valt in de auto net voordat je thuis bent. Er zijn momenten dat je heel blij bent dat je kindje in de auto in slaap valt, bijvoorbeeld bij een lange rit. Maar stel je bent op pad geweest voor een boodschap of je bent met je kindje naar een speeltuin ofzo geweest en je wil je kindje thuis in bed leggen, dan wil je onder geen beding dat je kindje in de auto slaapt. Waarom niet? Zie punt 4. Je wilt misschien wel even rust, maar vooral omdat je weet dat je kleintje na een powernap (ook al is het maar voor 10 minuten) niet meer wilt slapen. De batterij is dan weer opgeladen en ze willen vaak weer volle bak spelen MET JOU!

 

6. Het is een hele opgave om op tijd de deur uit te gaan. Hoe goed je ook plant, je kind houdt daar geen rekening mee. Als je peuter even geen zin heeft om zijn jasje aan te doen of net die andere schoenen aan wilt (en ga maar weer tot 100 tellen), je baby poept net heel haar luier vol (inclusief kleertjes), dan kun je je strakke planning wel door de wc spoelen! Daarom kun je beter een half uur speling nemen en dus eerder beginnen met het klaarstomen van je kids voordat je de deur uitgaat! 

 

7. Je geluksmomenten verviervoudigen. Het zijn die kleine dingen die het doen. De lach van je kind als je hem/haar uit bed haalt of van school ophaalt, je kind zien genieten tijdens een dagje weg, je kids lief samen zien spelen, de spontane kusjes en knuffels die je krijgt van je kindje en ga zo maar door. 

 

8. Ook de irritaties verdubbelen. Je hebt een slechte dag, je geduld is op (zie punt 3), je kinderen willen alles op hetzelfde moment van je, ze hebben letterlijk al het speelgoed over heel je woonkamer verspreid, je bent moe en ga zo maar door. Som heb je gewoon een korter lontje. Maar zodra je dan weer een kusje of een knuffel krijgt, zakken die irritaties ook meteen weer weg. 

 

9. Wie heeft het niet gedaan? Een batterij uit een speelgoedje gehaald met een irritant geluidje (zie punt 8), de iPad/afstandsbediening verstoppen of zeggen dat de batterij leeg is. Het liefst wil je sowieso dat je kindjes zo min mogelijk "vierkante" ogen krijgen, maar ook de ruzies om wie met de iPad mag spelen of wie mag kiezen wat er op tv komt, zijn zo slopend. Dan kun je ze beter maar verstoppen en zeggen: Ik weet het niet, ga maar zoeken! 

 

10. De liefde voor je kind is niet te beschrijven. Het is zo'n speciaal gevoel wat heel moeilijk te omschrijven is. Het is jouw kindje en je houd er van met je hart en ziel. Er zijn van die momenten dat je ze dan ook helemaal wil plat knuffelen, helaas is dat niet altijd wederzijds. 

 

11. Je hoort je moeder in jezelf terug. Hoe hard je ook hebt geroepen dat ga ik nooit doen of zeggen. Helaas je gaat het toch doen. En dan denk je : Oh nee ik ben net mijn moeder!!

 

Allemaal heel leuk en aardig, maar eigenlijk doen we allemaal maar wat. Niemand is perfect, er is geen handleiding meegekomen met de bevalling, er is geen perfecte manier van opvoeden. We doen waar wij ons goed bij voelen en dat is goed. 

 

Herkennen jullie jezelf in bovenstaande punten?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Margo (vrijdag, 19 mei 2017 07:26)

    Zo herkenbaar, en je zult nog vaak denken doe ik het wel goed zelfs als ze volwassen zijn. Maar kinderen hebben is het het mooiste wat er is al kun je ze ook wel eens achter het behang plakken ���

  • #2

    Marly (zaterdag, 20 mei 2017 21:08)

    Zo is dat!