Borstvoeding of Flesvoeding?

Dit onderwerp wekt ongewild altijd hevige discussies op. Waarom? Meestal omdat anderen de mening van iemand anders niet respecteren of hun eigen zienswijze willen opleggen. Dit werkt niet. Iedereen moet doen waar zij zich toe bij voelt. 

 

Waar hebben wij voor gekozen en waarom?

Het kan zijn dat je het liefst flesvoeding wil geven. Het is niet voor niets ontwikkeld en bevat alles wat goed is voor je kleintje. Het kan ook zijn dat je heel graag borstvoeding wil geven, hierin slaagt of dat het juist allemaal anders loopt dan je graag had gezien. Je hebt hier niet altijd invloed op en dan ben je blij dat er nog andere opties zijn.

 

Wat hebben wij gedaan en waarom? Vroeger voordat ik zwanger was zei ik altijd : borstvoeding absoluut niet. Toen ik zwanger was zei ik: borstvoeding ja echt wel. Hoe is het gegaan?

 

Bij alledrie de kindjes heb ik borstvoeding gegeven en ben ik daarna overgegaan op flesvoeding. Ik heb korter dan ik zou willen borstvoeding gegeven. Waarom?

 

Bij Jaimey kon ik de controle niet loslaten. Ik had eigenlijk weinig informatie gehad over borstvoeding en mijn kraamhulp gaf mij ook niet de juiste informatie. Ik was dus in de veronderstelling dat ik Jaimey netjes elke 3 uur aan moest leggen en niet eerder. Helemaal fout dus. Dit werkte dan ook echt niet. Daar komt bij dat ik er niet tegen kon dat ik niet wist hoeveel voeding hij binnen kreeg. Met als gevolg dat ik voor elke voeding de melk ging kolven. Op deze manier was ik de hele dag bezig met voeden, wat ontzettend vermoeiend was. Na 3 weken hebben we dan ook besloten over te gaan op flesvoeding, wat mij meer rust gaf. Het gaf Jaimey helaas wel meer krampjes. Dat was echt wel heel vervelend. 

 

Bij Remy was ik beter voorbereid en had ik mezelf voorgenomen de controle los te laten. Wil hij eten, dan krijgt hij eten. Dat werkte op zich wel goed. Alleen Remy wilde echt veel eten. Meer dan mijn productie aankon. Meneer bleef honger houden, alleen ik was vaak "leeg". Daardoor moesten we hem bijvoeden met flesvoeding, wat natuurlijk een doodsteek is voor je productie. Die liep razendsnel achteruit, waardoor we na een paar weken zijn overgegaan op volledige flesvoeding. Ook toen was Remy onverzadigbaar. Hij bleef honger houden en tot op heden is er niks veranderd. 

 

Bij Evy had ik me voorgenomen om voor een langere periode borstvoeding te geven. Dit leek mij wel makkelijk, omdat ik haar dan op elk moment meteen kon aanleggen en kon voeden. Dit ging de eerste twee weken ook echt goed. Totdat zij het spruw kreeg en ik een borstontsteking. De borstontsteking was echt een hel en helemaal een doodsteek voor mijn productie. Ik bleef Evy aanleggen, maar ik maakte niet genoeg melk aan. We moesten haar een beetje bijvoeden, maar dat accepteerde ze alleen van Jimmy. Van mij weigerde ze de fles. Door het bijvoeden liep de productie natuurlijk verder terug. Ik heb echt geprobeerd deze weer op peil te krijgen, maar dat ging helaas niet zoals ik zou willen. Ook vond ik het heel frustrerend dat Evy elke ochtend de hele ochtend aan het clusteren was. Ik vond het niet erg dat zij dit deed, maar ik vond het vervelend voor de jongens. Ik had mijn handen niet vrij, kon ze niet de aandacht geven die zij wilden en zij werden daardoor vervelend. Uiteindelijk zijn we langzaam gaan afbouwen en zijn we overgegaan op flesvoeding. Voor de krampjes maakte dit geen verschil, want Evy had die ook heel erg met de borstvoeding. 

 

Zo zie je maar dat het niet altijd loopt zoals je zou willen dat het loopt. Ondanks dat ben ik toch blij dat ik mijn kindjes de eerste weken toch borstvoeding heb kunnen geven. Dit had wellicht langer gekund als ik misschien wat harder had doorgezet, meer steun had gekregen uit mijn omgeving en wellicht hier meer waarde aan hechtte. Maar gelukkig worden de kindjes ook groot met flesvoeding en doen ze het daar ook goed op.

 

Waar hebben jullie voor gekozen en liep het zoals jullie het hadden verwacht?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margo (donderdag, 03 augustus 2017 20:52)

    Respect je hebt gedaan wat in je mogelijkheden lag , wij zijn nu eenmaal personen die zekerheden willen omtrent het gene wat goed is voor onze kinderen . En borstvoeding is goed maar kan je super onzeker maken. �