Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?

Met de nieuwe reclame van Sire wil Sire ouders aan het denken zetten over hoe ze met jongens omgaan! Als jongens te weinig ruimte zouden krijgen dan liggen onderpresteren, onzekerheid en motivatieproblemen op de loer. 

 

Als mama van twee jongens was ik wel nieuwsgierig naar deze campagne, maar had ik ook meteen het gevoel van: daar is de overheid weer die zich gaat bemoeien met onze manier van opvoeden. 

 

Toch wilde ik hier meer van weten en wilde ik vooral bekijken of ik/wij onze jongens voldoende jongen laat zijn. 

 

Sorry voor de blurry foto, maarja het is niet altijd even makkelijk een stoeipartij goed op een foto vast te leggen ;-).

Op een of andere manier verwachten wij als maatschappij vaak dat onze kindjes rustig zijn. Vooral in openbare ruimtes of in het bijzijn van andere mensen. Waarom? Om te laten zien dat we alles onder controle hebben? Om te laten zien dat onze kindjes goed luisteren? Of gewoon omdat de maatschappij dit van ons verwacht? Uit onderzoek blijkt dat jongens juist leren door te doen, risico's te nemen, te experimenteren en veel te bewegen. Volgens de campagne is het dan ook belangrijk dat de opvoeders de jongens hier voldoende ruimte voor geven, maar wel binnen bepaalde grenzen. Welke tips worden er gegeven?

 

Ruimte. Geef ze de ruimte om zoveel mogelijk zelf uit te zoeken. Als opvoeder moet je wel voor de ruimte, materiaal en veiligheid zorgen. 

 

Open blik. Verplaats je in je kind. Zoek uit wat hij aan het proberen is en en waar hij plezier in heeft, laat hem dit merken en waardeer dit, voordat je ingrijpt omdat iets echt niet kan (denk aan veiligheid, overlast, gaat te ver over de grenzen van anderen heen).

 

Loslaten. Bied structuur en grenzen, maar laat ook los: geef geleidelijk vrijheid waar het kan. 

 

Samen doen. Spelen, stoeien, samen dingen doen, samen dingen durven (binnen het kunnen van je kind), de wereld uitleggen, de wereld ingaan, maar ook voorbeeld in het alledaagse. Dit kunnen beiden ouders doen, maar juist ook de vaders. 

 

Uitproberen mag. Help hem leren van wat er fout gaat. Jongens moeten kunnen resetten en leren van wat er fout is gegaan. Verwijten werkt averechts. 

 

Rolmodellen. Zorg voor verschillende rolmodellen: papa, opa, ooms, vrienden etc. 

 

Nieuwsgierig. Neem je kind serieus. Als je gevaar of overlast waarneemt: even een time-out. Laat weten wat er gevaarlijk is en kijk samen op welke manier het anders kan.

 

Bovenstaande tips zijn tot stand gekomen met medewerking van experts. De campagne is bedoelt om jouw als ouder aan het denken te zetten en niet om je de les te lezen. Ik ben van mening dat we altijd wel iets kunnen leren en dat we het op onze eigen manier, bij onze eigen opvoedstijl kunnen toepassen. We moeten niet klakkeloos bovenstaande tips gaan toepassen, omdat ze van de overheid komen. Wat we wel kunnen doen is kijken wat er gezegd wordt, kijken naar de behoeften van onze kinderen en kijken wat er bij ons past.

 

Wat doen wij om onze jongens jongen te laten zijn. Heel eerlijk ben ik vrij makkelijk en geef ik mijn jongens de ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Ik laat ze rennen, klimmen, stoeien, klauteren, proberen, uitvinden etc. Natuurlijk zijn er wel grenzen. Ik wil het liefst niet dat ze zichzelf of anderen zeer doen of dat ze overlast veroorzaken. Als we thuis zijn ben ik makkelijker en laat ik ze lekker ravotten. Helaas hoort een valpartij daar ook wel eens bij, maar ze zullen niet in mijn gordijnen als apen rondslingeren. Zelf vind ik het af en toe ook heerlijk om even met ze te stoeien. Even je energie kwijt. En je ziet echt dat je kindjes daarvan genieten en opbloeien. Als we in een openbare ruimte of in het bijzijn van andere zijn dan rem ik de jongens toch wel een beetje af. Dit is vooral omdat ik niet wil dat ze andere pijn zullen doen of overlast veroorzaken .Wellicht grijp je soms nog te vroeg in, bang voor wat andere denken, maar ik denk dat vele van ons dat doen. 

 

Hoe laten jullie je jongens jongen zijn?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margo (donderdag, 24 augustus 2017 22:05)

    Jullie hebben echte jongens die veel klauteren en spelen , en alles ontdekken wel met vallen en opstaan maar dat hoort er jammer genoeg bij. Je mag trots zijn op de manier zoals jullie dat doen met die twee boefjes ( overigens een hele leuke foto ) ���