Waarom? Waarom? Waarom?

Mama waarom is de lucht blauw? Mama waarom heeft die meneer een hoed op? Mama wat is dat? Mama waar is dat voor?

 

Als mama van een peuter van ruim 3 jaar herken je waarschijnlijk deze vragen wel. Je kind heeft een leeftijd bereikt waarop hij/zij zich steeds meer bewust wordt van zijn/haar omgeving en nieuwsgierig is waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Je kind wil de wereld beter begrijpen en zal door het stellen van vragen steeds beter de verbanden kunnen leggen. 

 

Vandaag deel ik hoe je het beste met deze fase kunt omgaan! Ben je benieuwd? Lees dan snel verder! 

Op sommige dagen lijkt er geen einde te komen aan de vragen van Jaimey. Mama waarom is er een maan. Mama wat is dat. Als je hebt uitgelegd wat iets is dan kun je je horloge er op gelijk zetten dat de volgende vraag komt: waar is dat voor? Wat doet dat dan? En ga zo maar door. De ene vraag volgt de andere vraag op en je kindje kijkt je nieuwsgierig aan wachtend op een antwoord. Ik vind het geweldig om te zien hoe mijn kleine man zo de wereld aan het ontdekken is en steeds meer wil weten en leren. Ik merk ook echt dat hij luistert naar wat ik hem vertel en dat hij de verkregen informatie zelf ook weer toepast. Echter word ik soms ook helemaal gek van al die vragen. Ik schat in dat ik niet de enige ben. Hoe mooi het ook is dat je je kindje de wereld ontdekt zijn er momenten dat je denkt: heb je nu niet genoeg vragen gesteld of komt het even niet uit of weet je het antwoord gewoon niet. Dat geeft niks. We zijn allemaal mensen. Ongeacht dat ik op sommige momenten denk : NU EVEN NIET, probeer ik 9 van de 10 keer Jaimey zijn vragen wel serieus te nemen, tenzij het echt even niet uitkomt. Maar dan leg ik dat ook uit aan hem. 

 

Wat zijn mijn tips voor het omgaan met de waarom vragen?

 

Neem de vragen serieus. Je kindje is de wereld aan het ontdekken en wil weten waarom bepaalde dingen zijn zoals ze zijn. Door het beantwoorden van de vragen stimuleer je de ontwikkeling van je kindje. 

 

Stel zelf vragen. Wat ik geregeld doe is vragen terug stellen aan Jaimey. Hierdoor laat ik hem zelf over zaken nadenken en dat vind hij heel erg leuk. Vaak komen hierdoor nog wel meer vragen, maar zo ben je wel interactief bezig.

 

Maak het niet te moeilijk. Wat ik heel belangrijk is om de antwoorden zo simpel mogelijk te maken. Ik probeer gebruik te maken van voorbeelden waar hij een beeld bij kan vormen. Ik zal een voorbeeld geven. Jaimey vind de elektriciteitsmasten reuze interessant. Elke keer vraagt hij waar zijn die voor? Ik leg hem dan heel simpel uit dat deze nodig zijn om televisie te kijken, de iPad op te laden etc. Op deze manier kan hij een beeld vormen en vindt hij het oke. 

 

Ben eerlijk. Ook al denkt je kindje dat zijn/haar papa/mama alles weet, is dit niet zo. Wees hierover eerlijk. Ga niks verzinnen om je kindje toch een antwoord te kunnen geven, want hier leren ze niks van. Je kan beter eerlijk zeggen ik weet het niet. Als je kindje het dan toch graag wilt weten dan kun je zeggen dat je het samen gaat uitzoeken. Maar vaak zie je dat dat niet eens nodig is en je kindje zijn aandacht al weer ergens anders op heeft gelegd. 

 

Laat je niet gek maken! Zoals ik eerder al zei kun je af en toe echt gek worden van het vragenvuur van je kindje. Ze kunnen zo tientallen vragen binnen no-time afvuren. En zeker als je zelf een mindere dag hebt dan kun je hier slechter tegen. Dit merkt je kindje vaak ook en zal alleen maar meer vragen stellen. Wees helder naar je kindje en geef even aan waarom het nu even niet uitkomt. Op deze manier verschaf je duidelijkheid en dat is juist hetgeen wat je kindje nodig heeft. 

 

Hoe hebben jullie deze fase aangepakt?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Yvet (donderdag, 31 augustus 2017 19:33)

  Oh zo herkenbaar. Haha
  Hier ook soms vragen tot zuchten aan toe, maar ook wij geven antwoord, eerlijk, leggen uit waarom het nu even niet Kan, en als ik op een vraag geen antwoord weet, zeg ik ook weleens: we kunnen het ook gaan vragen ( waarom maken ze bijvoorbeeld zo'n diep gat in de weg)

 • #2

  marly (zaterdag, 02 september 2017 13:56)

  Haha dat geloof ik. Onze mannen schelen natuurlijk bijna niets.

  Dat is inderdaad een goede oplossing, wij weten ook niet alles :-)