Mijn eerste "wedstrijd"!

Morgen is het zover. Dan loop ik de Tiburg Ten Miles in mijn geboortestad. Ik heb er echt super veel zin in, want hier heb ik de afgelopen maanden naar toe gewerkt. Ik heb hard getraind en ik weet inmiddels dat ik de afstand van 16.1 kilometer zonder moeite kan lopen. Natuurlijk weet ik niet of het morgen ook van een leien dakje gaat. 

 

Vandaag deel ik met jullie mijn gedachten over de "wedstrijd". 

In een ver verleden heb ik ooit eerder een hardloopwedstrijd gelopen. Het was een kleinschalige wedstrijd in het bos, het was ontzettend koud, maar super leuk om te doen. Ik weet eigenlijk niet waarom ik het niet vaker doe, waarschijnlijk omdat ik dan altijd oppas moet regelen, wat ook niet ideaal is. 

 

Afstand

 

De afgelopen maanden heb ik hard getraind en ik weet inmiddels dat de afstand geen probleem gaat zijn. Ik heb met enige regelmaat 16.1 kilometer of zelfs verder gelopen. Ik ben alleen niet gewend om in de middag te lopen. Ik ben echt een ochtendmens, dus ik ben benieuwd hoe dit gaat. De weersverwachting is bewolkt en een graad of 20. Dus dat is niet slecht. 

 

Tijd

 

Ik zie het niet als een wedstrijd, want winnen ga ik niet doen, daar loop ik te langzaam voor. Het voelt wel als een soort wedstrijd met mezelf. Ik weet dat ik de de afstand tussen de 80 en 85 minuten kan lopen. Alleen weet ik niet of dat morgen ook gaat lukken. Ik wil er in ieder geval niet langer dan 90 minuten over doen. Maar ook daar heb ik geen invloed op. Ik weet vantevoren niet of ik lekker loop. Het zal waarschijnlijk heel druk zijn en in het begin zal ik misschien redelijk wat tijd verliezen. Kan ik die tijd nog inhalen? We gaan het zien. Het is in ieder geval een hele beleving om mee te mogen maken.

 

Valkuil

 

Mijn grootste valkuil gaat denk ik mijn dat ik te veel en te snel wil. Ik ben erg competitief ingesteld en ik probeer altijd het beste uit mezelf te halen. Ik moet alleen op passen dat ik niet te snel wil gaan, omdat ik bijvoorbeeld anderen wil bijhouden of dat ik alsmaar mensen wil inhalen. Ik moet het namelijk wel 16 kilometer volhouden en het moet niet zo zijn dat ik na 8 kilometer helemaal uitgeput ben en niet verder kan. Ik moet dus goed letten op mijn tempo, goed luisteren naar mijn lichaam en genieten. 

 

Voorbereidingen

 

Als voorbereiding op de loop heb ik de hele week Beetle Juice gedronken. Dit zou kunnen helpen bij het voorkomen van verzuring en hiermee zou je dieper kunnen gaan. Ik ben benieuwd of het ook zo is. We gaan het morgen zien en ik laat het jullie weten. 

Ook heb ik afgelopen week wat minder ver en lang gelopen. Ik heb geprobeerd mijn energie voor morgen te sparen en niet te hard van stapel te lopen. Ik moest me alleen wel erg in houden, want op een of andere manier liep ik deze week super lekker. Hopelijk dus morgen ook.

Voor de loop zelf heb ik zoals gewoonlijk een gelletje klaarliggen, een cafeïnepil en natuurlijk drinken, indien nodig. 

 

Ik heb er echt zin in en ik heb wel een beetje last van gezonde spanning. Maar dat is vooral omdat ik gewoon nog niet weet hoe het allemaal gaat lopen. Loop ik een goede tijd. Hoe druk gaat het zijn? Kan ik starten in het startvak van keuze? Hoe gaat het me af om in de middag te lopen. Het zal allemaal wel loslopen. We moeten vooral genieten.

 

Hoe bereiden jullie je voor op een wedstrijd?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0