Kleine mannetjes worden groot!

4 jaar geleden was ik hoogzwanger, was ik nog aan het werk en keek ik uit naar mijn verlof. Nu 4 jaar later heb ik een nieuwsgierige peuter rondlopen die niet kan wachten totdat hij 4 jaar wordt en naar de basisschool mag. Elke dag vraagt Jaimey: ben ik al 4 mama? Nee nog niet lieverd. Over een paar weken mag mijn grote vriend voor het eerst gaan proefdraaien op de basisschool en hij kan echt niet wachten. 

 

Hoe bereiden we Jaimey voor op de basisschool?

Stiekem weet ik niet wie het spannender vindt. Jaimey of wij? Ik weet dat Jaimey er ontzettend veel zin in heeft om naar de basisschool te gaan en echt niet kan wachten. En ik? Ik vind het ook wel spannend. Mijn kleine mannetje wordt nu echt groot. Het is echt weer afscheid nemen van een fase. Meneer is straks geen peuter meer, maar een kleuter. Er gaat een wereld voor hem open en hij zal steeds meer en meer leren. Maar dat is ook goed. Ik vind het heerlijk om hem zo zien te ontwikkelen. 

 

Ruim een half jaar geleden zijn we al langs geweest op de basisschool van onze voorkeur. Veel kindjes uit de wijk gaan naar deze school en wij hoorden hier goede verhalen over. Wij wilden graag weten op welke manier ze onderwijs geven, of er aandacht is voor kinderen die wellicht moeilijker leren etc. Het gesprek was heel positief en de projecten die ze op school hebben ter bevordering van de ontwikkeling van je kind spraken ons erg aan. De keuze was dus gemaakt.

Dan is het vervolgens een kwestie van wachten. Wel hebben we altijd tegen Jaimey gezegd dat als hij naar de basisschool wil hij geen tut meer mag hebben. En tot onze verbazing zei hij een paar weken geleden: pak mijn tutje maar, ik hoef ze niet meer. Daarna heeft hij er nooit meer om gevraagd. Super trots zijn we op hem! Hieruit blijkt maar weer dat meneer er echt klaar voor is.

 

Hoe bereiden we Jaimey en onszelf voor op de basisschool?

 

Aftelkalander

Omdat Jaimey echt niet kan wachten hebben we een aftelkalender gemaakt. Elke dag mag hij op die dag een sticker plakken. Zo ziet hij wanneer hij mag proefdraaien, wanneer hij 4 jaar wordt en dus daadwerkelijk naar school mag. Op deze manier maken we het inzichtelijk en ziet hij dat hij steeds minder stickers moet plakken. 

 

Kennismaken op school

Voordat Jaimey start met proefdraaien gaan we eerst met hem kennismaken met zijn juffrouw. Dit doen we op een moment dat er geen andere kinderen zijn, zodat hij rustig kan rondkijken in de klas, even kan wennen aan zijn juf en kan zien waar hij straks mag gaan zitten. 

 

Broodtrommel uitkiezen

Naar school gaan betekent ook dat Jaimey daar een tussendoortje (fruit/koek) gaat eten en wat drinken moet meenemen en op de dagen dat ik werk ook zal overblijven. Hiervoor heeft hij een goede drinkbeker/broodtrommel/bakje nodig. Jimmy wilde dit graag samen met Jaimey doen. Alleen Jaimey start al met proefdraaien voordat Jimmy terug is van zijn werk. Dus ik heb samen met Jaimey een beker en een klein bakje gekocht, zodat hij straks met papa zijn broodtrommel kan uitzoeken. 

 

Nog een laatste keer buiten het seizoen op vakantie 

Dit is de laatste keer dat we buiten het hoogseizoen op vakantie kunnen. Als het lukt met Jimmy zijn werk zullen we dan ook voor de laatste keer een paar dagen weg gaan. Deze keer gaan we naar een Hof van Saksen of Center Arcs. De Jongens vragen namelijk al maanden of we daar heen gaan, want dat is in ieder geval niet zo ver rijden als Italië en daar hebben ze een ballenbak Het is duidelijk waar de prioriteit ligt :-).

 

En wij?

Ik denk dat wij de dag dat Jaimey 4 jaar wordt sowieso gaan proosten met een lekkere fles champagne. Hij heeft ons 4 jaar geleden ouders gemaakt en we genieten intens van hem. En wellicht dat ik nog een traantje wegpink als het echt zover is, maar dat zien we tegen die tijd wel. 

 

Hebben jullie nog andere tips die wellicht handig zijn?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Yvet (donderdag, 07 september 2017 20:01)

  Wij hebben bij de bibliotheek een boek geleend: Hoera! Ik ga naar groep 1. Is van Marianne Busser en Ron Schröder.

  Vond Lorenzo erg leuk om te lezen en te zien wat ze op school doen

 • #2

  Marly (donderdag, 07 september 2017 20:33)

  Bedankt voor de tip. Daar ga ik eens naar kijken