Fitjourney deel 1!

Zoals in mijn vorige blog aangeven, heb ik besloten twee weken mezelf niet te wegen. Ik wil even de focus van mijn gewicht halen in de hoop dat ik zo  weer mijn draai kan vinden en blij met mezelf kan zijn, zonder dat getalletje op de weegschaal. 

 

 

Vandaag dus een iets andere blog dan dat jullie van mij gewend zijn. Een keer geen getallen, maar ik neem jullie mee in mijn fitjourney van de afgelopen week. 

Ondanks dat ik de weegschaal even laat voor wat hij is, betekent dit niet dat ik mijn fitjourney ook even laat voor wat het is. Ik wil juist kijken of het voor mij werkt om de focus van mijn gewicht af te halen en zo toch resultaten te bereiken. En misschien ook geen resultaten qua gewicht, maar wel qua gevoel. Want het belangrijkste is natuurlijk dat je lekker in je vel zit. En je gewicht is alleen maar een nummertje. 

 

Wat voor mij nu ook meespeelt is dat ik in de aanloop op de halve marathon mijn koolhydraten wat ga opvoeren. Ik ga nog geen koolhydraten stapelen, alleen wat meer koolhydraten eten dan dt ik normaal eet. Dit doe ik in de hoop dat mijn lichaam voldoende energie heeft om de halve marathon uit te lopen. Deze koolhydraten heb ik ook nodig voor mijn trainingen. Want als je 2 tot 3 langere duurlopen per week inplant, dan merk je dat je lichaam om eten vraagt. Ik vind het belangrijk dat ik hiervoor wel gezonde producten tot mij neem. Je kan denken aan magere kwark, volkoren producten, kip, eieren etc. Ik probeer dus een goede balans te vinden tussen voldoende koolhydraten en eiwitten. Ik weet niet of dit enig effect gaat hebben op mijn gewicht, aangezien ik de afgelopen maanden de koolhydraten juist beperkt heb. Daarom dat ik niet wil weten (zien) of dit effect op mijn gewicht heeft. 

 

Het voordeel van het toevoegen van de koolhydraten en eiwitten en voornamelijk koolhydraten uit vezelrijke producten, is dat je veel sneller en langer een voldaan gevoel hebt. Je hebt minder honger en je bent langer verzadigd. Dit zorgt ervoor dat je tussendoor minder snel naar ongepland eten grijpt, wat natuurlijk positief is. 

 

Ook plan ik een hele week in wat we gaan eten. Zo hoef ik geen last-minute beslissingen te nemen, wat eventueel kan resulteren in ongezonde keuzes. Verder doe ik een mini mealprep voor mijn lunches. Ik probeer elke keer voor twee dagen mijn lunch voor te bereiden en klaar te zetten in de koelkast. Zo hoef ik niks klaar te maken op het moment dat ik voor drie kindjes boterhammen aan het smeren ben en kan ik ook niets anders kiezen. Dit werkt goed voor mij. Ik zorg dat de lunches voornamelijk bestaan uit eiwitten, koolhydraten en lekker veel groenten. Een goede basis voor een lang verzadigd gevoel. 

Tot slot zet ik elke avond mijn ontbijt klaar. Het ontbijt is altijd een druk moment. De kindjes hebben honger en willen zo snel mogelijk eten. Als Evy haar flesje op heeft en iedereen heeft een boterham, dan heb ik zelf tijd om te eten. Wanneer mijn eten al klaarstaat hoef ik niet meer na te denken en kan ook ik meteen ontbijten. 

 

Door meer voor te bereiden, minder over te laten aan het lot merk ik dat ik minder ga snaaien. Dit is tevens een goede voorbereiding voor als ik straks ga werken. Want ook dan moet ik elke dag natuurlijk weer netjes mijn lunch meenemen naar het werk. Wanneer ik weer werk zal ik ook vooraf mijn tussendoortjes klaar moeten leggen. Eigenlijk is wat dat betreft werken het ideale dieet. Je kan alleen maar eten wat je mee hebt en niets meer, tenzij er andere verleidingen op je pad komen, maar dan komt het aan op wilskracht. 

 

Al met al was afgelopen week geen slechte week. Ik heb me redelijk gehouden aan de door mij  opgesteld weekmenu's, met hier en daar een uitzondering daar gelaten, maar dit was voornamelijk na een intensieve training. Wel ben ik twee keer uit eten geweest. Een keer gezellig met een vriendin en afgelopen zaterdag ben ik met mijn moeder en zus naar The Lion King geweest en hebben we een hapje gegeten in Scheveningen.

 

Verder heb ik afgelopen week goed kunnen trainen. Ik heb 3 lange duurlopen gedaan (15, 18+ en 19 KM) en een korter loopje van 5 km. Dit zijn natuurlijk de trainingen in aanloop op de halve marathon, maar het voelt wel heel goed. 

 

Hebben jullie nog tips voor mij?

Reactie schrijven

Commentaren: 0