Mijn eerste Halve Marathon

Morgen is het dan zover! Morgen loop ik mijn eerste Halve Marathon in Eindhoven. Ik heb er zin in, maar ik vind het ook wel een beetje spannend. Ik ga gewoon 21.1 kilometer hardlopen. 

 

Vandaag neem ik jullie mee in mijn laatste gedachten tot de wedstrijd! 

Hier heb ik de afgelopen maanden naar toegeleefd. Ik heb veel getraind. In eerste instantie was dit voor de Tenmiles, maar al gauw had ik me ook ingeschreven voor de Halve Marathon in Eindhoven. Vooral toen ik merkte dat ik in het trainingsschema van de Tenmiles steeds dichterbij de Halve Marathon kwam. Toen ik op mijn maximale trainingstijd van 100 minuten zat heb ik zelfs de 19 kilometer aangetikt. Nog maar 2.1 kilometer verwijderd van de Halve Marathon. Ondanks dat ik er vertrouwen in had de afstand aan te kunnen, heb ik toch eens geprobeerd 21.1 kilometer te lopen. Eigenlijk was ik het helemaal niet van plan, want ik liep absoluut niet lekker. Uiteindelijk rolde ik erin en heb ik mooi 21.1 kilometer net onder de 2 uur gelopen. Wat was ik trots. Die Halve Marathon moet helemaal goedkomen. Toch zijn er een aantal zaken die mij bezig houden. Vandaag deel ik deze met jullie. 

 

Snelheid

 

Ik weet dat ik de afstand goed kan lopen als ik 11/11.5 kilometer per uur loop. Ook al merk ik dat ik steeds makkelijker 12 kilometer per uur kan lopen, weet ik niet of ik het aan kan om deze snelheid voor deze afstand vol te houden. Ik moet deze keer echt opletten dat ik niet te snel start. Dat kan echt mijn doodsteek zijn. Ik moet me niet laten meenemen door de massa, maar snel mijn eigen tempo weten te vinden. Bij de Tenmiles ben ik de eerste 8 kilometer echt met de massa mee gegaan en dat was heerlijk, maar na 8 kilometer was ik op. Gelukkig kreeg ik na 12 kilometer weer een beetje energie en heb ik de laatste kilometers op karakter uitgelopen. Maar één ding was zeker. Ik had niet de kracht om nog 5 kilometer te lopen. Die kracht moet ik nu wel hebben. Ik weet dat ik de afstand kan lopen en ik moet gedoseerd lopen en niet te vroeg al willen knallen. Als ik wil kan ik altijd op het einde nog versnellen. Hopelijk gaat dit mij ook lukken.

 

Voeding

 

Bij de Tenmiles had ik onvoldoende op mijn voeding gelet. Ik had duidelijk te weinig op voor de wedstrijd en dat in combinatie met een te snelle start was absoluut geen goede combinatie. Ik was te snel door mijn koolhydraten voorraad heen en had niet tot weinig energie over. Zelfs mijn vertrouwde gelletje gaf niet het effect wat ik normaal ervan gewend ben. Deze keer ben ik dan ook drie dagen voor de wedstrijd begonnen met het stapelen van koolhydraten. Tenminste in die zin dat ik nu elke maaltijd koolhydraten op heb, maar wel de alleen maar volkoren producten en fruit en ik heb zoveel mogelijk de vetten vermeden. Ook heb ik in de twee weken in aanloop van de Halve Marathon bewust geen alcohol gedronken. Ik heb dat deze kleine aanpassingen ervoor zorgen dat ik voldoende energie ga hebben om morgen te knallen. 

 

Tijd

 

Ook al wil ik niet te snel van start gaan en wil ik vooral ook genieten van de wedstrijd, wil ik het liefst natuurlijk ook een goede tijd neerzetten. Ik weet dat ik de afstand binnen de twee uur kan lopen, dus dat gaat sowieso mijn streven zijn. En als ik het voor het kiezen zou hebben dan zou ik hem graag rond de 1:50 willen lopen. Of dit realistisch gaat zijn weet ik niet.  Het zou een mooi gegeven zijn. 

 

Weer

 

Dit is altijd een onzekere factor. Hier heb jezelf geen grip op. Je kunt jezelf op allerlei vlakken ontzettend goed voorbereiden, alleen het weer is ook een belangrijke factor. Als ik mag kiezen tussen 25 graden en vol zon of regen dan loop ik liever in de regen. Ik merk gewoon dat ik niet zo goed tegen de warmte kan. Ik heb vaak veel dorst en als ik niet oplet krijg ik last van hitte-uitputting. De laatste kilometers van de Tenmiles had ik hier ook last van (en natuurlijk dan ook de combinatie van slecht eten en te snel lopen). Ik had het toen ijskoud, terwijl de zon vol scheen. Ik merkte dat mijn lichaam mij op dat moment in de steek liet en als ik nog 5 kilometer had moeten lopen, dan had ik moeten stoppen, want het zou niet verstandig geweest zijn om  nog zo lang door te lopen. Nu zijn de weersvoorspellingen voor morgen bewolkt met regen. 

 

Wie gaat er morgen nog meer de Halve Marathon van Eindhoven lopen of wie komt mij aanmoedigen?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margo (zaterdag, 07 oktober 2017 20:43)

    Denk aan jullie weet zeker dat jullie het gaat lukken ���