· 

Hoe overleef je de wintertijd met kleine kindjes?

Dit weekend is het weer zover : de klok gaat een uurtje achteruit. Voorheen had ik helemaal geen moeite met de wintertijd, maar sinds ik kinderen heb mag wat mij betreft de wintertijd toch echt wel afgeschaft worden. 

 

Vandaag deel ik in mijn blog hoe wij onze kindjes voorbereiden op de wintertijd. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Voorheen betekende de overgang van zomer- naar wintertijd een uurtje langer slapen of niet, maar je had in ieder geval een uurtje langer die dag om te doen waar jij zin in had. 

Tegenwoordig betekent de wintertijd voor mij  (en vele andere ouders) niet een uurtje extra slaap, maar een uurtje minder slaap en een paar kindjes die ietwat ontregeld zijn. Meestal gaat het de dag zelf allemaal wel goed, alleen de dagen erna blijven ze elke dag een uurtje eerder wakker worden. Ook al weet je dat het erbij hoort, is mijn slaap mij tegenwoordig toch wel heilig. En als ik niet zou werken zou ik het al minder erg vinden. Maar ik word liever wakker van mijn wekker, dan een uur voor mijn wekker. Ook dit stukje hoort bij het ouderschap. Alleen dit vind ik dan net ietsje minder leuk. Vooral omdat ik op een of andere manier ook nog altijd de pech heb dat Jimmy niet thuis is (of hij doet het er om ;-) ) en ik dus mijn kindjes aan hun nieuwe ritme moet laten wennen. 

Het is wel zo dat hoe ouder je kindjes worden des te makkelijker het wordt. Hoe kleiner ze zijn hoe afhankelijker ze van je zijn en leven op een bepaald ritme qua voedingen. Ik weet nog dat Jaimey werd geboren en twee dagen later ging de wintertijd in. Dat was geen enkel probleem, want we hadden toch nog geen ritme. Dat was anders bij Remy, die was inmiddels 7 maanden en die kreeg maar al te graag op zijn vaste tijden zijn flesje. Dat werd even aanpassen en schuiven. Meestal zijn ze na ongeveer een weekje weer gewend aan het nieuwe ritme. Wat doen wij nog meer om de kindjes te laten wennen aan hun nieuwe ritme?

In de week dat de wintertijd in gaat leggen wij de kindjes elke dag ongeveer 15 minuutjes later in bed. Hier zit wel een kleine kanttekening aan, ze moeten het wel kunnen volhouden. Want als ze te moe zijn dan leg ik ze gewoon in bed hoor. Dit komt er op neer dat ze op maandag in plaats van om 19.15 om 19.30 in bed liggen en dat schuiven we dan elke dag een kwartier op. Op zaterdag zullen ze uiteindelijk om 20.45 in bed liggen. Doordat je de bedtijd elke dag geleidelijk aanpast zal je merken dat de kindjes de tijd dat ze wakker worden ook geleidelijk aanpassen (kleine vrijwaring: ik kan hier geen garanties over geven). Dit werkt natuurlijk het beste als de kindjes er niet elke ochtend vroeg uit moeten om naar school of de opvang te gaan. Voor degene die nu herfstvakantie hebben zou dit perfect kunnen werken. Ik heb het geluk dat Jimmy nu nog even thuis is, dus dat de kindjes niet perse hun bed eruit moeten, omdat ik ze naar de opvang moet brengen. Door de kindjes in de avond later in bed te leggen lever je wel “vrije tijd” in de avond. Het is een kwestie van keuzes maken, liever vroeg wakker dan hou je het zoals het is. Is je slaap je heilig, dan maar wat tijd in de avond inleveren. Dit zal voor mij betekenen dat ik wat minder vaak kan sporten, omdat ik echt om 21 uur geen zin meer heb om nog 1-1.5 uur te gaan sporten. Het is even niet anders. 

Op de zondag dat de tijd is aangepast kan ik vooral adviseren doe relaxed en kijk hoe die dag uitkomt. Zoals ik al eerder zei probeer ik de kindjes wel meteen in het nieuwe ritme te zetten. Dit probeer ik voornamelijk met de eetmomenten en de slaapjes. Maar ik ben hier ook wel makkelijk in. Zijn ze eerder moe of hebben ze eerder honger, dan gaan we gewoon eten of slapen. Ze moeten gewoon even wennen aan het nieuwe ritme. Dat geeft helemaal niets. Natuurlijk probeer je het toch makkelijker te maken, vaak voornamelijk voor jezelf, want zoals ik al zei mijn slaap is kostbaar. Maar het komt zoals het komt en zijn ze volgende week heel de dag wat vroeger wakker, dan is het zo. Dat overleven we ook wel weer. Dan doe ik gewoon op mijn  vrije middag een slaapje samen met de kids ;-)


Hebben jullie nog tips om je kindje te laten wennen aan de wintertijd? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0