· 

Een jaar mama van Evy!

Morgen wordt mijn kleine meisje alweer 1 jaar! 1 jaar! Niet te geloven hoe snel het afgelopen jaar is gegaan. Een jaar waarin alles voor de laatste keer was en wij dit zo bewust mogelijk hebben geprobeerd mee te maken.

 

Mijn kleine meisje is vanaf morgen geen baby meer, maar een dreumes. 

 

Vandaag deel ik 12 mooie momenten die wij hebben meegemaakt met Evy!

 

Lezen jullie weer mee?

In het eerste jaar zijn er zoveel eerste keren en is het best wel moeilijk om te kiezen wat nu de 12 mooie momenten zijn van Evy die ik met jullie wil delen. Uiteindelijk is het toch gelukt om een keuze te maken. 

De Geboorte

Op 5 januari 2017 moesten wij ons om 11 uur in het AZ Alma in Eeklo melden ter voorbereiding van de keizersnede. Na lang wachten werd ik rond 13 uur naar de O.K. gebracht voor de ruggenprik etc. Om 13:57 is onze Evy geboren. Ik kon niet wachten om haar vast te houden en met haar te knuffelen. Maar ook heb ik meteen het mutsje van haar hoofd gehaald om te zien of ze veel haartjes had. Wat was het bijzonder om voor de laatste keer een keizersnede mee te maken en zo'n klein frummeltje in je armen te hebben. Je vergeet meteen alles om je heen en kan alleen maar genieten. 

De eerste ontmoeting met je broers

Je broers hebben 9 maanden op je gewacht en naarmate de tijd verstreek werden je broers ook steeds ongeduldiger. Het was dan ook zo mooi om je grote broers binnen zien te komen en meteen naar je toe te zien rennen. Beiden waren ze zo enthousiast en wilden je maar al te graag vast houden. Op zo'n moment voel je je als ouder zo gezegend. 

Onze eerste wandeling

Onze eerste wandeling heeft even op zich laten wachten. Het duurde even voordat je terug was op je geboortegewicht en op dat moment kreeg ik een borstontsteking. We moesten dus nog even langer wachten met naar buiten gaan. Toen je bijna 3 weken was konden we eindelijk naar buiten. We merkten ook meteen dat dit een hele onderneming was. Drie kindjes gereed maken om naar buiten te gaan. Maar wat was het fijn. Ook wel konden we maar een paar honderd meter lopen, was het heerlijk om even buiten te zijn. 

 

 

De ochtenden 

Elke ochtend word je wakker met een lach en ben je het zonnetje in huis. Waar ik vooral van geniet is hoe je broers je elke ochtend begroeten. Sinds jij er bent staat mama duidelijk op de tweede plaats. Zodra ze horen dat jij wakker bent rennen ze naar je toe om je een kusje te  geven en je goedemorgen te wensen. Maar niet een gewone goedemorgen. Nee elke morgen is het: Goedemorgen mooi meisje/prinsesje heb je lekker geslapen? Hier smelt je toch van?

Je eerste lach

Het eerste bewuste lachje blijft zoiets bijzonders. Het is een één op één moment tussen jou en je kindje. Ik weet dit moment nog zo goed. Je was nog net geen 5 weken oud en we zaten samen heerlijk op de bank. Ik was lekker tegen je aan het kletsen, toen het eerste lachje kwam. Eerst dacht ik nog even dat het een stuiptrekking was, maar toen je het niet veel later nogmaals deed, wist ik dat je dit bewust deed. Mijn geluk kon niet op.

Doorslapen

Ondanks dat je weet dat je gebroken nachten gaat hebben, is het ook heerlijk als je kindje de hele nacht doorslaapt. Bij Evy mochten we echt niet klagen. Vanaf dag 1 kwam ze maar één keer in de nacht en meestal rond een uur of 4. Helemaal niet slecht, als je nagaat dat ze rond 23 uur de laatste voeding kreeg. Ik weet nog heel goed dat Evy 4 weken en 4 dagen was en pas rond 6 uur wakker werd voor haar voeding, dit kwam doordat ik mijn bed uit moest om te plassen. Ik wist dat het niet meer lang zou duren voordat ze echt door zou slapen. En inderdaad een paar dagen later werd ze pas rond half 8 wakker. Heerlijk. Maar zelf ben ik die nacht meerdere malen wakker geweest en heb ik gecontroleerd of ze nog wel ademde. Vervolgens maakte ze het alleen maar gekker en moesten we haar dagelijks om 9 uur wakker maken.

 

Omrollen

Net zoals bij je grote broers heb ik geregeld met je geoefend om te rollen. Nou ja oefeningen. Ik heb je regelmatig op je buik laten liggen en hielp je dan terug te rollen. Je vond het eigenlijk helemaal niet leuk om op je buik te liggen en deed dan ook maar goed je best om weer terug te rollen op je rug. Toen je net 3 maanden was lukte het om zelf te rollen. Het duurde voor mij alleen wat langer om het op film te zetten, want ik was elke keer weer te laat. 

Je eerste hapjes

De eerste hapjes blijven bijzonder. Ondanks dat je een zeer tevreden kindje was zijn we vanaf 4 maanden gestart met je eerste hapjes. Hier hebben we voor gekozen omdat je ontzettend veel last had van je darmpjes. We zijn begonnen met groenten, omdat de meeste kindjes wel fruit lusten. Je broers lusten hier wel pap van. Jij was anders. In het begin moest je er niks van weten. We hebben het echt heel langzaam opgebouwd en beetje bij beetje begon je het maar te waarderen.

Zitten

Vanaf het moment dat je ontdekte dat je zittend meer kon zien dan liggen, wilde je ook niet meer anders. Vanaf een maand of 6 lukte het je om zelfstandig te zitten. Wel legden wij altijd een voedingskussen achter je, want we waren bang dat je zou vallen. Al snel ging je steeds steviger zitten en ontdekte de wereld vanuit zit stand. Dit zorgde er ook voor dat je daarna niet meer wilde liggen.

Je eerste woordjes

Als ouder hoop je dat je kindje het eerste mama/papa zegt en gelukkig deed je dat ook. Je eistook al snel wanneer je welk woord moest zeggen. Als je wist dat je echt iemand nodig had en wel direct dan was het mama, mama, mama. Had het allemaal niet zo'n haast dan riep je papa. Slimmerik. Inmiddels ben je bijna een jaar en ga je steeds meer praten. Je zegt nu al die, hap, bah en weet hoe het koetje doet. Wat zijn wij trots op jou! 

Knuffelkontje

Ondanks dat je een meisje bent vind je het heerlijk om te knuffelen. Je komt meerdere dagen per dag naar ons toe en legt je hoofdje dan tegen ons aan om te knuffelen. Dit is zo ontzettend genieten. Hopelijk blijf je dit nog lang doen.

 

Kruipen

Ze zeggen altijd meisjes zijn zo snel. Nou onze Evy niet. Je had geen reden om jezelf voort te bewegen, want je grote broers reikten je alles aan. Je hoefde maar een kik te geven en een van de twee stond naast je. Het heeft dan ook echt wel even geduurd voordat je besloot te gaan kruipen. Nou kruipen. Het is maar half kontschuiven en half kruipen. Vanaf 10.5 maand besloot je dat het zover weg en merkte je ook meteen dat er een wereld voor je open ging. Je was ook meteen een stuk tevredener en vond het heerlijk om je zelf voort te bewegen. Het duurde dan ook niet lang voordat je door de kamer heen racte.

 

Dit waren een van de 12 mooiste moment uit je eerste levensjaar. Eigenlijk zou ik er nog zoveel meer op kunnen noemen, want elk moment met jou is mooi.

 

 

Morgen word je 1 jaar en zaterdag vieren we je verjaardag met familie en vrienden. Ik kan alleen maar zeggen: I love you to the moon and back!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margo (donderdag, 04 januari 2018 21:58)

    Het is inderdaad een heerlijk kind wat houden we van onze jongste kleindochter. Die eigenlijk bijna altijd lacht en vrolijk is ���