· 

Ben ik meer een winter of een zomer hardloper?

Ongeacht of het nu regent, waait, het ijskoud is of de zon schijnt heerlijk lopen doe ik toch! Ik laat mij niet weerhouden door het weer of ik wel of niet ga hardlopen. Ik ben juist blij als ik naar buiten kan en kan gaan hardlopen. Als ik ook nog eens mijn loopjes moet laten afhangen van het weer, dan is de kans groot dat ik nog vaker terug te vinden ben op de loopband en dat wil ik helemaal niet. Ik neem het ervan op de momenten dat het kan en het weer neem ik voor lief. 

Dit houdt niet in dat ik niet een voorkeur heb voor een bepaalde perioden van het jaar. Vandaag deel ik dit met jullie! Lezen jullie weer mee? 
Als je net als mij niet de luxe hebt om altijd buiten te kunnen hardlopen als je zou willen, dan word je vanzelf veel minder kieskeurig als je kan gaan hardlopen.  

Hier in Zeeland staat eigenlijk altijd wel wind. Dus of het nu zomer, herfst, winter of lente is er staat altijd wel een stevig windje. Ik kijk altijd wel even waar de wind vandaan komt, maar heel goed kan ik mijn route daar toch niet op plannen. Ik loop namelijk zigzaggend door de polder en het ene moment heb ik de wind vol in mijn gezicht en een paar honderd meter verder zit ie weer in mijn rug. 

Maar heb ik eigenlijk een voorkeur van seizoen om te gaan hardlopen? Eerst deel ik met jullie wat ik van de verschillende seizoenen vind!

Lente
De lente kan heel erg verschillen qua weer. Je hebt koude dagen, maar er kunnen ook hele warme dagen bij zitten. Maar over het algemeen is de temperatuur goed te doen. Het verraderlijke van de lente is dat je soms niet goed weet hoe je je het beste kan kleden.  Als het zonnetje eenmaal lekker doorkomt kan het al snel te warm worden, maar km nu meteen een korte broek aan te doen is vaak ook te optimistisch. Wat ik wel heerlijk vind aan de lente is dat de dagen weer langer worden en dat je zo lekker makkelijk na het avondeten nog even in het daglicht of achemer kan hardlopen.  

Zomer
Nu zijn de zomers in Nederland niet meer zoals ze geweest zijn en soms heb je zelfs betere dagen qua temperatuur in het voorjaar of najaar, dan vol in de zomer. Maarja dat is ons Nederland. Er is geen peil op te trekken. In de zomer is de keuze qua kleding vaak wel makkelijk gemaakt: korte broek en hempje. Al kost het mij altijd wel even moeite om mezelf weer in die korte broek te hijsen, eenmaal er weer aan gewend vind ik het wel best. Het grote nadeel van de zomer vind ik als er echte zomerdagen bij zitten. Ik vind het gewoon niet lekker om hard te lopen als het echt warm is. De warmte heeft altijd een negatief effect op mijn lichaam. Ik kan minder snel, heb alsmaar dorst en moet erop letten dat ik niet over verhit raak. Vaak is de enige optie om dan vroeg in de ochtend of pas in de avond te gaan sporten. Dat vind ik zo jammer, want helaas lukt mij dat niet altijd. Wat wel weer heerlijk is is om in een zomerse regenbui te gaan hardlopen. Je krijgt het niet koelt en er zit meer zuurstof in de lucht, waardoor je heerlijk kan hardlopen.  

Herfst 
De herfst is eigenlijk een beetje hetzelfde als de lente. Alleen de kans op een regenbui is vaak groter en in tegenstelling tot de lente worden de dagen weer korter. De herfst kan qua kleding wat dat betreft ook een moeilijke zijn. Het is niet altijd goed te bepalen wat je het beste aan kan doen en in tegenstelling tot de zomerse regenbui kan de herfstbui wel wat kouder zijn. 

Winter 
Ik hou echt van een echte winterse dag waarop heerlijk het zonnetje schijnt en het lekker heeft gevroren. Dit vind ik ook het perfecte hardloopweer. Het mag dan wel koud zijn, maar je kan je hierop kleden. Ook heb ik door de kou minder dorst, dus hoef ik geen drinken mee te nemen. Een nadeel van de winter zijn toch wel de sneeuwbuien en de regen. Door de sneeuw kan het soms best gevaarlijk zijn om te gaan hardlopen en als het buiten echt koud is dan is een regenbui ook geen pretje, want je warmt niet zo snel op. Of soms  warm je helemaal niet op. Het allergrootste nadeel vind ik dat de dagen kort zijn. Als je na je werk gaat hardlopen loop je eigenlijk altijd in het donker en hier ben ik echt geen voorstander van. Ik vind er gewooon niks aan. 

Maar welke periode vind ik nu het fijnst om in te lopen? Ik vind de kou van de winter heerlijk, maar dan het liefst gecombineerd met de langer dagen. Dat gaat natuurlijk niet, dus dan zou ik toch kiezen voor de winter. Omdat ik me tegen de kou goed kan kleden en ik merk dat ik mijn lichaam gewoon veel meer kan uitdagen in de winter, vind ik dit gewoon de ideale periode om te lopen. Ondanks dat de meeste hardloopwedstridjen in de zomer plaatsvinden, is de winter wel de ideale periode om te trainen. Je kan waarschijnlijk net wat verder gaan, een goede conditie opbouwen en in de zomer moet je dan maar proberen shinen. 

Welke periode vinden jullie het fijnst om te hardlopen? 

Reactie schrijven

Commentaren: 0