· 

Control-Freak

Ik ben iemand die altijd graag de touwtjes in handen heeft en plan graag hoe alles loopt. Dat doe ik werkelijk met bijna alles. En afwijken van hoe ik het graag zie vind ik moeilijk. Wat dat betreft kun je wel stellen dat ik een kronkel in mijn hoofd heb, maar ik vind  het gewoon fijn alles bepaalde dingen gaan zoals ze naar mijn mening moeten gaan. Je kan me dan ook wel een control-freak noemen. 

 

Sinds ik moeder ben ben ik mezelf wel meer tegen gekomen en heb ik ook moeten leren accepteren dat niet alles kan gaan zoals ik het zou willen. 

 

Toch blijven er een aantal dingen waar ik elke keer weer tegen aan loop. Vandaag deel ik deze met jullie!

Kinderen passen zich niet aan aan jou, maar jij past je aan aan je kinderen. Zeker in de eerste jaren. Het is dan vaak ook moeilijker om alles te plannen en te laten gaan zoals jij graag wilt. Vanaf het moment dat ik moeder was heb ik dan ook wel geleerd om soms de boel de boel te laten en heb ik ermee leren leven dat niet altijd alles kan gaan zoals ik het zou willen. En daar heb ik op zich geen probleem mee. Het voelt goed, want ik doe het voor mijn kindjes. Ik merk wel dat ik dan op andere vlakken wel probeer meer de controle probeer te krijgen, maarja je moet wat. 

 

Ondanks dat ik de controle steeds meer kan los laten , zijn er toch een aantal punten waar ik moeite mee blijf hebben. Op deze punten blijft de control-freak in mij de overhand houden. Ik heb hier last van in de volgend situaties:

 

Speelgoed moet compleet zijn

Dit is voor mij echt een dingetje. Ik kan er zo slecht tegen als speelgoed niet compleet is. Maar ik bedoel dan ook dat alles wat bij elkaar hoort bij elkaar moet staan, op die manier weet ik ook echt dat het compleet is. Wat dat betreft ruim ik soms na een dag spelen het liefste zelf al het speelgoed op, zodat ik eerst alles kan organiseren en bij elkaar kan zetten en zo kan opruimen. Ik vind het namelijk zo ontzettend irritant als alles op een andere plek ligt. Jimmy heeft daar minder moeite en ruimt gewoon alles op waar het ligt. Met als gevolg dat ik vaak weer alles bij elkaar ga zoeken en bij elkaar ga leggen. Eigenlijk is dit onbegonnen werk met drie kindje die hier helemaal niks om geven, maar ik blijf het proberen. 

 

Afwijken van het ritme

Vanaf het moment dat de kindjes geboren zijn heb ik de drie R's toegepast. Rust, reinheid en regelmaat. Ik merkte dat zowel zij als ik hier baat bij hadden. Vooral het puntje regelmaat vonden zowel de kindjes als ik fijn. De kindjes weten op deze manier precies waar ze aan toe zijn en dat vinden ze fijn. Er zijn alleen momenten dat de regelmaat verstoord wordt doordat we bijvoorbeeld een feestje hebben, later thuis zijn, later eten, later douchen en in bed liggen. Dit blijf ik toch moeilijk vinden. Al moet ik wel toegeven dat ik hier in het begin meer moeite mee had dan nu. Nu vind ik het vooral moeilijk als het onverwachts is en ik er geen rekening mee heb kunnen houden. Als ik het vooraf weet laat ik het los en vind ik het allemaal best. Het scheelt ook veel of Jimmy thuis is of niet. Als Jimmy this is dan loopt het schema sowieso al niet zo strak als anders, maar dan heb ik ook hulp. Als ik er alleen voor sta dan vind ik het veel moeilijker. Ik moet namelijk nog wel ervoor zorgen dat de kindjes eten, schoon zijn en dat alles klaar staat voor de volgende dag. Dus dan ben ik liever op tijd klaar. 

 

De boel de boel laten

 Dit blijft voor mij toch wel een dingetje: de boel de boel laten, want dit houdt letterlijk in dat ik de controle los moet laten. Nu laat ik wel veel meer de boel de boel dan voorheen, wat je moet wel met kindjes, alleen het volledig loslaten vind ik moeilijk. Ik heb er bijvoorbeeld moeite mee om het huis uit te gaan terwijl nog niet alles van het avondeten is opgeruimd. Zo hadden we het van de week dat we naar een tentoonstelling van Jaimey zijn school moesten. Ik  wilde eerst nog even hardlopen, want anders moest het weer om 20 uur en daar ha dik geen zin. Toen ik thuis kwam had Jimmy de kids al gedoucht, maar was er beneden een bommetje ontploft. Vreselijk. Voordat ik in de douche ben gesprongen heb ik gauw de tafel nog afgeruimd, alles in de vaatwasser gezet en de vaatwasser aangezet. Ik had geen tijd meer om alles nog te poetsen, maar dat moest ik dan maar loslaten. Het is even niet anders. Maar liever doe ik het niet zo. Het liefste ruim ik eerst alles op, voordat ik het huis uit ga. 

 

Herkennen meer moeders zich hierin of ben ik de enige? 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Christa (donderdag, 15 maart 2018 20:17)

  Jeetje, alsof ik mijn eigen verhaal aan het lezen ben. Gewoon eng. Ik probeer nu af en toe te mediteren. Klinkt hee zweverig, maar zo kom ik weer even terug in het moment en kan ik relativeren wat écht belangrijk is.
  Oh en ik heb gelezen dat een braindump erg goed is!

 • #2

  Marly (zaterdag, 17 maart 2018 08:46)

  Hoi Christa,

  Bedankt voor de tips. Ik ga er eens naar kijken. Ik probeer me soms gewoon even mentaal af te sluiten, maar dat werkt ook niet altijd!