· 

Garmin Fenix 5S

Op eerste Kertsdag werd ik blij verrast met de Garmin Fenix 5s. Ik had dit cadeautje totaal niet zien aankomen, maar wat was ik hier blij mee. Ik had al een Garmin horloge in gebruik voor mijn sportprestaties bij te houden, alleen merkte ik dat een horloge met meer opties meer bij mijn behoefte zou passen. Ik had namelijk mijn eerste horloge in beginsel aangeschaft voor het bijhouden van mijn stappen en het hardlopen, maar naarmate ik fanatieker ging sporten, wilde ik ook meer kunnen bijhouden en dat ging niet met mijn oude horloge. 

 

Inmiddels heb ik het horloge ruim 4 maanden in gebruik en ga ik met jullie mijn ervaring delen. Lezen jullie weer mee?

Laten we eerst eens beginnen met wat het horloge allemaal kan:

 

De Garmin Fenix 5s is een gps-horloge voor echte sportfanaten en avonturiers en geschikt voor een smalle pols. De snelle satellietverbinding en de voorgeladen activiteitenprofielen zorgen ervoor dat jij snel met je training van start gaat. Dankzij de polshartslagmeting krijg je nauwkeurige informatie over de intensiteit van je training, zonder dat je een borstband om hoeft. Ook als je buiten de gebaande paden loopt, weet je door de barometrische hoogtemeter en het 3D-kompas precies waar je bent. Bovendien volgen vrienden je live via Strava, kun je deelnemen aan een Group Track zodat je niemand kwijt raakt tijdens een sportactiviteit en bekijk en deel je statistieken onderweg.

 

Wat vind ik belangrijk dat een horloge kan:

 

- pols hartslagmeter

- hardlopen bijhouden

- zwemmen bijhouden

- krachttraining bijhouden

- muziek bedienen tijdens het sporten

- work-outs toevoegen

- werkend op de loopband

 

Dit is voor mij wel de basis die ik noodzakelijk vind voor een sporthorloge. Leuke bijkomstigheden vind ik dat het horloge mijn stappen bijhoudt en mijn verbrande calorieën. Al neem ik dat laatste altijd wel met een korreltje zout.

 

De reden dat ik een sporthorloge draag is om mijn sportprestaties bij te houden. Aangezien je tegenwoordig het horloge niet alleen maar gebruikt voor het bijhouden van je sportprestaties, maar ook voor andere zaken is het natuurlijk ook wel leuk als het horloge een beetje mooi is. Met de uitstraling van de Fenix 5s ben ik echt blij. Het is een mooi vrouwelijk horloge, licht en het ziet er niet uit als een sporthorloge. Wat ik ook een leuke bijkomstigheid vind is dat je zelf een schermafbeelding kan toevoegen als achtergrond. Dit doe je heel makkelijk via een speciale app, waar je dan ook meteen kan kiezen hoe je de indeling van je horloge wilt hebben en wat je allemaal zichtbaar wilt hebben, zoals bijvoorbeeld je aantal stappen, de datum en ga zo maar door. 

 

Als je overweegt om een sporthorloge te kopen dan zal ik je willen adviseren om te kijken naar wat jij belangrijk vindt in een horloge. Wat wil je ermee en wat verwacht je van het horloge. Er zijn namelijk zoveel verschillende horloges op de markt , de keuze is inmens en soms zie je door de bomen het boos niet meer. Wellicht helpt deze review jullie bij het maken van jullie keuze. 

 

Wat vind ik de voordelen van het horloge:

 

- Je kan het horloge makkelijk en snel opladen via een USB-kabel en de levensduur van de batterij is best lang. Ik ben iemand die veel sport, zo'n 4-5 keer per week, waaronder vaak een langere duurloop. Meestal gaat het horloge bij mij ongeveer 6-7 dagen mee. Dat vind ik niet verkeerd. Zeker als ik soms sommige mensen hoor met een I-watch die naar 3 dagen al weer opgeladen moet worden, 

- Je krijgt je social media binnen op je horloge (indien je dit aanzet natuurlijk). Ik vind dit zo ideaal. Zo zie ik vaak al wie me een berichtje stuurt of belt en of het dringend is en ik mijn gsm moet pakken of dat het nog even kan wachten. 

- Je kan er verschillende sporten mee bijhouden, zoals hardlopen binnen en buiten, fietsen binnen en buiten, zwemmen, triatlon, golf, roeien, wandelen, hiken, surfen, skiën en ga zo maar door. Echt voor iedereen wat wils. Ik gebruik het horloge voornamelijk voor het hardlopen en zwemmen. 

- Ik vind het fijn als je hartslag via de pols wordt gemeten. Ik vind het namelijk niet fijn om ook nog eens een hartslagmeter te dragen tijden het sporten en voor mijn gevoel werkt de meter goed.

- Om variatie aan te brengen in je trainingen kun je ervoor kiezen via de Garmin-app om wrok-outs toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een intervaltraining. Je kan er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een warming-up, interval en cooling-down toe te voegen en je kan zelfs aangeven dat je tenminste een bepaalde snelheid wil lopen. Echt ideaal. Want als je dan gaat hardlopen gaat je horloge trillen als je toe bent aan het volgende onderdeel. Zo hoef je zelf nergens op te letten en doet het horloge het werk voor je. 

- Nu ik ook steeds vaker ga zwemmen (nee ik ga geen triatlon doen, want ben absoluut geen snelle zwemmer) vind ik het ook leuk om mijn zwemprestaties bij te houden. In het begin moet je instellen hoelang je zwembad is en het horloge doet verder zijn werk. Wel merk ik dat het horloge niet altijd even nauwkeurig is en dat je soms echt wel meters mist. Waar dit aan ligt weet ik niet, maar ik vind het wel jammer. 

- Aangezien ik geregeld op de loopband loop wil ik ook graag dat mijn horloge die kilometers registreert en bijhoudt. De allereerste keer op de loopband doe je een nulmeting en stel je je horloge af op de afstand die je hebt gelopen op de loopband. En heel eerlijk vind ik dat er niet echt veel verschil in mijn gelopen afstand op de loopband en mijn horloge is. Het verschil creëer je namelijk als je sneller en sneller gaat lopen. 

 

Wat vind ik minder aan het horloge?

 

- Ik loop heel graag met muziek hard en de muziek kan echt bepalend zijn voor mijn prestaties. Met mijn vorige horloge kon ik heel makkelijk mijn muziek bedienen en gauw een ander nummer op zetten. Bij dit horloge vind ik het echt een crime om tijdens het lopen mijn muziek te bedienen, Het is me maar één keer gelukt en ik heb geen eens een idee hoe het me is gelukt. Heel jammer. Misschien komt het ook wel omdat het nu geen touchscreen is zoals de vorige keer, maar ik vermoed meer dat het probleem hem zit in het feit dat de bediening van de muziek geen optie is tijdens de work-out, in tegenstelling tot bij mijn vorige horloge.

- Naast hardlopen doe ik gemiddeld ook 3-4 keer per week aan krachttraining. Het leek mij dan ook leuk om die prestaties ook bij te gaan houden met mijn horloge. De eerste keer moet je aangeven aan welke arm je je horloge draagt en dan kun je starten. Je kan heel makkelijk door 1 druk op de knop doorgaan van set naar rust. Alleen het bijhouden van de herhalingen vind ik maar bagger. Vaak doet hij het niet en dit komt denk ik vooral omdat het horloge kijkt naar de bewegingen die je maakt met je arm. Maar als je die arm niet gebruikt of minder beweegt dan registreert hij dus niks. 


Wat ook nog handig is aan het horloge:

- Je kan zien wat het weer is

- Je totalen worden bijgehouden, zoals bijvoorbeeld je aantal kilometers per maand

- Je records kun je terug zien en zo proberen te verbeteren

- En er zit een compas op


Ondanks dat ik het horloge nu 4 maanden in gebruik heb, heb ik nog langer na niet alle opties gebruikt die erop zitten en weet ik vermoedelijk van de helft van de opties niet eens af. Ik ben ook niet echt een type die dat allemaal gaat uitzoeken, tenzij ik het nodig heb. Maar met de opties die ik gebruik ben ik zeer tevreden. Het is een gebruiksvriendelijk horloge met een mooi design, die goed mijn prestaties kan bijhouden en daar is waar het mij om gaat .

 

Wat vinden jullie belangrijk in een sporthorloge?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0