· 

Hardlopen met muziek!

Zodra ik de deur uit ga om te gaan hardlopen zorg ik ervoor dat mijn spotify lijst gereed staat, zodat ik lekker kan gaan knallen. Dit doe ik al sinds ik begonnen met hardlopen. Ik kan me niet herinneren dat er momenten zijn dat ik zonder muziek heb hardlopen, althans die momenten zijn er wel geweest, maar die zijn ook op één hand te tellen. Dit was wanneer ik samen met iemand ging hardlopen, mijn oordoppen het hadden begeven en tijdens de Halve Marathon. En als ik heel eerlijk ben loop ik gewoon lekkerder met een muziekje op. Wat ik helemaal makkelijk vind is dat je tegenwoordig met je horloge je muziek kan bedienen, dus is het net even niet een nummertje waar je lekker op loopt, dan kies je snel het volgende nummer. Echt ideaal is dat.

 

Vandaag deel ik met jullie de voordelen van hardlopen met muziek! Lezen jullie weer mee?

Zoals ik al zei ik loop 9 van de 10 keer met muziek. Meestal als ik hier in de polder loop dan zet ik mijn muziek aan zonder oordoppen. Dit doe ik eigenlijk omdat ik op dit moment geen fijne oordoppen heb en zo hoor ik alles om me heen goed. Op deze manier kan ik tijdig aan de kant gaan als er bijvoorbeeld een tractor aankomt. En hier in de polder kom ik zelden iemand tegen, dus niemand die last heeft van mijn muziek.

 

Wat zijn nu de voordelen om met muziek te gaan hardlopen

  Je gaat je in ieder geval niet vervelen. Al kan ik me niet voorstellen dat je je verveelt tijdens het hardlopen. De muziek zorgt er wel voor dat je heel de tijd afwisseling hebt. En als je voldoende energie hebt dan zing je toch gewoon lekker mee. Doe ik ook geregeld, alleen controleer ik wel of ik iemand zie. Want mijn zangkunsten zijn nou niet bepaalt goed. 

 

  Je past je lopen aan je muziek aan. De muziek bepaalt als het ware de cadans. Heb je een rustig nummer dan zal je eerder geneigd zijn minder snel te lopen, dan wanneer je een up-tempo nummer hebt. Voor een intervaltraining zou je dus een speciale muzieklijst kunnen samenstellen, waarbij je kiest voor de snellere nummers voor je versnelling en een rustig nummer voor het joggen. 

 

  Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de muziek aantoonbare voordelen heeft voor het uithoudingsvermogen. Het zou het verschil kunnen maken tussen het uitlopen van de halve/hele marathon. Deze mening deel ik ook. Tijdens de halve marathon van Eindhoven heb ik voor het eerst een lange duurloop gelopen zonder muziek. Ik vond het op dat moment goed, alleen ik merkte wel als er langs de kant muziek werd gedraaid ik de energie had om te versnellen, ondanks dat ik er op dat moment even helemaal doorheen zat. Wat dat betreft baal ik achteraf dat ik geen muziek mee had tijdens het lopen van de halve marathon. 

 

  Door de muziek ga je vaak onbewust harder lopen. Je past je tempo aan aan de muziek aan. 

 

  Als je een langere duurloop gepland hebt staan dan is het aan te raden om voor de laatste paar kilometers lekkere opzwepende muziek om je er doorheen te helpen.

 

  De muziek kan ervoor zorgen dat je hartslag gedurende de loop lager is. 

 

Het verschilt per persoon op welke muziek je lekker loopt.  De een loopt heerlijk op Nederlandstalige muziek, terwijl een ander liever op house loopt. Zelf heb ik een lijst op spotify samengesteld met muziek waar ik graag naar luister en die een lekker tempo hebben, zodat ik lekker kan knallen tijdens het lopen. In deze lijst heb ik niet één specifiek genre. Ik loop lekker op house, top40 of happy hardcore. Zolang er maar een lekkere beat in zit. Tegenwoordig kun je ook op spotify etc. speciaal samengestelde hardlooplijsten vinden. Dus mocht je niet weten waar je moet beginnen, dan kun je daar altijd een kijkje nemen.

 

Mocht je nog nooit met muziek hebben hardgelopen, dan zou ik zeggen: probeer het eens! Ik ben heel erg benieuwd wat je ervan vindt!

Reactie schrijven

Commentaren: 0