· 

Leren los te laten!

Het is lente en gelukkig is het steeds vaker mooi weer. Heerlijk, echt genieten. De kids vinden het dan ook heerlijk om lekker buiten te spelen en geef ze eens ongelijk. De buitenlucht is gezond voor hun en ze kunnen lekker rondrennen, klimmen, stoepkrijten, fietsen etc. Heerlijk. 

 

Tot afgelopen jaar vond Jaimey het al heerlijk om in de tuin te spelen, nu hij op de basisschool zit wil hij ook graag voor op straat spelen met de andere kindjes en dat snap ik ook wel. Alleen als mama vind ik dit toch nog wel een beetje eng. 

 

Vandaag deel ik met jullie hoe ik hiermee om ga! Lezen jullie weer mee?

Het buitenspelen is goed voor je kind. Ze zijn lekker in de buitenlucht en kunnen van alles doen zoals bijvoorbeeld klimmen, rennen, fietsen, stoepkrijten, verstoppertje etc. Er zijn dus zowel spelletjes die goed zijn voor de grove motoriek als voor de fijne motoriek. Als je kindje met andere kindjes kan samen spelen is dit ook nog eens goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. Door buiten te spelen kan je kind zelfstandiger worden en kan hij zich dus beter zelf redden, zal hij eerder zelf zijn problemen oplossen en dit heeft een positief effect op je kindje. En door een paar uur buiten spelen kan een kindje goed zijn energie kwijt en zal hij heerlijk slapen. 

 

Als ouder wil je natuurijk dat je kindje gelukkig is, lekker met andere kindjes speelt en zich goed ontwikkeld. Ook weet je als ouder dat er een moment komt dat je je kindje stukje bij stukje meer los moet gaan laten. Hoe moeilijk het voor een ouder dat dan ook kan zijn, je kan je kind moeilijk vastbinden aan zijn bed, omdat je bang bent dat hem of haar wat overkomt. Op het moment dat Jaimey dan ook voor het eerst vroeg of hij voor mocht spelen sloeg in eerste instantie de twijfel toe. Evy en Remy lagen namelijk op dat moment te slapen, dus ik kon niet met hem mee naar buiten, maar moest ik hem dan altijd maar binnen houden op het moment dat zijn broertje en zusje aan het slapen zijn? Jaimey slaapt nog zelfden tussen de middag en hij bruist van de energie, dus ik begrijp goed dat hij zijn energie kwijt wilt en lekker wilt spelen met andere kindjes. Ik heb me dan ook over mijn angsten heen moeten zetten en Jaimey de vrijheid gegeven om buiten op straat te spelen. Nu wonen wij gelukkig in een doodlopende straat, maar naast ons huis ligt wel een brede sloot wat ik echt doodeng vind. Jaimey heeft nog geen zwemdiploma en hij speelt ook graag met wat oudere kindjes en ik ben bang dat hij daardoor over zijn eigen grenzen heen gaat en dingen doet die hij anders vermoedelijk niet zou doen. Ondanks dat heb ik toch besloten dat Jaimey alleen naar buiten mocht. Natuurlijk zat ik niet op mijn gemak en ben ik elke 10 minuten even gaan kijken. De ene keer had Jaimey in de gaten dat ik stond te kijken, de andere keer had hij het niet eens in de gaten. Of ik ging even wat te drinken of eten brengen. Want spelen maakt hongerig en voor de kindjes voelt dit niet als een controle. 

 

Wat kan erbij helpen om je kindje alleen buiten te laten spelen:

- Maak afspraken. Dit vind ik het meest belangrijkste. Wat ik essentieel vindt is dat Jaimey weet waar hij wel en niet mag komen, zodat ik hem niet kwijt kan raken. 

- Laat weten waar je bent. Jaimey moet ons altijd vertellen waar hij is of heen gaat. Gaat hij bijvoorbeeld bij een kindje spelen of gaat hij naar de speeltuin, dan moet hij dat even laten weten. 

- Houd in het begin toezicht. In het begin kun je dit kenbaar doen en later van een afstandje. Op deze manier weet je of het goed gaat, of de sfeer goed is en weet je kindje er ook dat jij er bent. 

- controleer eventueel de plek om zo te zien of alles veilig is en zijn er onveilige dingen, houdt hier rekening mee. Net als bij ons is er zoals ik al zei bijvoorbeeld een grote sloot. Wij hebben Jaimey gewaarschuwd over de gevaren van de sloot. 

 

Het is en blijft moeilijk om je kindje los te laten, maar het hoort er wel bij. Als het zoals nu met kleine stapjes gaat dan is het wel te overzien. Wat ik vooral belangrijk vindt is dat mijn kindje goed in zijn vel zit, geniet van het leven, lekker kan spelen en ook inziet dat hij verantwoordelijkheden krijgt, maar wel weet dat wij er altijd voor hem zijn. 

 

Vanaf welke leeftijd lieten jullie je kindje alleen buiten spelen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0