· 

Smeren maar!

Het zonnetje begint steeds vaker te schijnen, de temperatuur loopt op. Je leeft steeds vaker buiten in plaats van binnen. De dikke vesten worden ingeruild voor een t-shirt. De lange broeken worden ingeruild voor een korte broek. De kinderen spelen vele uurtjes buiten in de speeltuin, in het badje etc. Maar hoe bescherm je nu jezelf en je kindjes tegen de zon?

 

Ben je benieuwd hoe wij dit aanpakken? Lees dan snel verder! 

De zomerse dagen zijn natuurlijk heerlijk. Hoe fijn is het als jij en je kindjes lekker veel buiten kunnen zijn. Ik vind het echt ideaal! De kindjes kunnen lekker hun energie kwijt en jij geniet van je spelende kindjes. Toch is het in mijn ogen wel essentieel om jezelf en je kindjes goed in te smeren. Van jongs af aan is mij dit al aangeleerd: smeren, smeren, smeren. Oké ik heb dit misschien niet altijd even goed in acht genomen, want tieners zijn dwars en rond mijn 18de deed ik niets liever dan bakken in de zon. Nu moet ik daar dus helemaal niks meer van weten en vind ik het ontzettend belangrijk om mezelf en mijn kindjes goed in te smeren. Of we nu een simpele wandeling maken, of we lekker in de tuin spelen, wanneer ik een rondje ga hardlopen. Ongeacht welke gelegenheid, wanneer we buiten zijn smeren we ons in.

 

Op de website van Vichy kwam ik dan ook een interessant artikel tegen over de gevaren van de zon en hoe we deze negatieve effecten zoveel mogelijk kunnen beperken. Ik wil dit dan ook met jullie delen en jullie hiervan bewust maken, mochten jullie dat nog niet zijn:

 

 

----------

De afgelopen jaren hebben diverse organisaties zich sterk gemaakt om het publiek bewust te maken van het belang van een goede zonbescherming. Want de zon is goed voor ons maar er kleven ook negatieve effecten aan zonblootstelling zoals huidverouderingen (op langere termijn) huidkanker. Met een goede bescherming tegen de zon en het in acht nemen van een aantal zonregels voorkomen we deze negatieve effecten van de zon. 

Schade door UV-straling

Met kinderhuid weinig mogelijkheid om de afweer tegen de zon rustig op te bouwen, omdat de blootstelling aan de zon onregelmatig is. Omdat de huid hier niet op voorbereid is, kunnen de gevolgen soms zeer heftig zijn.

Het immuunsysteem van de huid is nog niet volledig ontwikkeld bij kinderen. Met name bij kinderen onder de 3 jaar is extra aandacht aan de bescherming van deze kwetsbare huid van belang. Onze huid heeft een geheugen en veel gevallen van huidkanker ontstaan op een plek die op jonge leeftijd is verbrand.

UVB en UVA stralen

Er zijn twee soorten UV-stralen die invloed hebben op onze huid: de UVB en de UVA stralen. Verbranding veroorzaakt door UVB stralen is niet het enige gevaar van de zon. De UVA stralen dringen diep in de huid en kunnen cellen beschadigen. Deze schade aan het DNA van de cellen kan op latere leeftijd huidkanker veroorzaken. Met andere woorden: Vanaf het moment dat een kind voor het eerst blootgesteld wordt aan de zon, dien je de hoogste bescherming tegen UVA en UVB stralen te gebruiken.

In Europa gelden bepaalde richtlijnen voor zonproducten die de consument helpen met de keuze van een goed zonbeschermingsproduct. De UVB bescherming wordt aangegeven in de SPF waarde. Kies voor kinderen een zo hoog mogelijke SPF, zoals SPF 50 of SPF 50+. Het UVA logo geeft aan dat het product voldoende UVA-filters en bescherming t.o.v. UVB-bescherming bevat.
-------------------

Maar hoe beschermen wij onze kindjes tegen de zon? Als we thuis zijn is het makkelijk. Dan is bij ons de regel: smeren, smeren, smeren. We smeren de kindjes niet meer één keer per dag in. Nee we smeren ze zeker elke twee uur goed in. Verder dragen de kindjes UV-shirts als ze in een badje met water gaan spelen, laten we ze zoveel mogelijk een pet dragen en proberen we ze schaduwplekken te bieden waar ze lekker kunnen spelen. Ook proberen we ze niet op het heetst van de dag in de volle zon te laten spelen. Vaak lassen we dan een rustmomentje in, zodat we even op de bank kunnen liggen en televisie kunnen kijken. 

 

Op de dagen dat de kindjes naar school of naar de opvang zijn, zijn we afhankelijk van anderen. We moeten erop vertrouwen dat de juffen onze kindjes goed in smeren en net als ons de noodzaak hiervan inzien. Voor de zekerheid smeren we sowieso altijd onze kindjes in voordat ze naar school of de opvang gaan. Jaimey heeft een tube zonnebrandcreme in zijn tas zitten en Evy en Remy worden ingesmeerd bij de opvang. We hebben het idee dat dit ook voldoende gebeurt en gelukkig zijn we hier dan ook gerust in. 

 

Zelf gebruiken we altijd de zonnebrand van Vichy/ La Roche Possay en zijn hier echt heel tevreden over. De prijzen zijn schappelijk en ook nog eens leuk om te lezen is dat dit als de beste zonnebrandcreme van 2018 is verkozen. Dat geeft nog meer een gevoel van veiligheid. 


Welke zonnebrandcreme vinden jullie fijn?

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Annemarie (donderdag, 07 juni 2018 21:08)

  He meis, weet jij hoe deze doet op een eczeemhuid? xxx

 • #2

  Marly (donderdag, 07 juni 2018 21:27)

  Hi Anne,

  Ik ga het voor je navragen.

  Liefs,

  Marly