· 

Wat voor een moeder ben ik?

Je hebt verschillende soorten moeders. Je hebt bijvoorbeeld de altijd-werkende moeder, de thuisblijf moeder, de chaotische moeder, de perfecte moeder, de vegan moeder, de insta-moeder en ga zo maar door. Moeders zijn er in alle soorten en maten en we hebben allemaal één ding gemeen: we zijn moeder. Ongeacht tot welke groep je behoort, als je überhaupt in een hokje te plaatsen bent, ben ik van mening dat we niet over elkaar moeten oordelen. We hebben allemaal het beste voor met onze kindjes en niet alles is vanzelfsprekend en een keus. 

Vandaag deel ik met jullie hoe ik mezelf zie als moeder. Lezen jullie weer mee?

Voordat ik moeder werd keek ik anders tegen het ouderschap aan dan dat ik nu doe. Ik heb misschien het ouderschap wel onderschat. Het is natuurlijk ook heel moeilijk om vooraf in te schatten wat voor een impact het ouderschap op je leven gaat hebben en hoe jij jezelf daarin ontwikkelt en staande houdt. Al doende leer je ook wel. Ik bedoel ik heb voordat ik moeder werd geregeld op neefjes en nichtjes opgepast en dit viel eigenlijk altijd reuze mee. Maar dan moet je wel even achterwege laten dat ze vaak lekker in hun vel zitten, je hebt ze maar een paar uurtjes, je hebt een goede nachtrust en aan het einde van de dag zet je ze mooi weer bij hun ouders af en kun je weer lekker doen waar jij zin in hebt. Dit is toch heel anders als je zelf kindjes hebt. Ze zijn niet altijd vrolijk, ze hebben driftbuien, slapen soms slecht, kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen, maar geven je een gevoel wat niets kan evenaren: onvoorwaardelijke liefde. 

Zelf ben ik van mening dat je een moeder niet in een hokje kan plaatsten. Elke moeder is anders en ik denk dat als je goed gaat kijken we allemaal wel in meerdere hokjes te plaatsen zijn. Natuurlijk als we zien dat een moeder bijvoorbeeld fulltime werkt dan wordt er al gauw gezegd dat is aan altijd werkende moeder. Wat we niet weten is waarom ze werkt en hoeveel tijd ze naast haar werk met haar kindjes doorbrengt. Misschien moet die moeder wel werken omdat ze anders de hypotheek ect niet kunnen betalen, of vind die moeder het  heerlijk om te werken en geeft ze zodra ze thuis is haar kindjes de volle aandacht. 

Zelf ben ik een mix van de volgende moeders:

Ik plan alles moeder
Ik ben een control-freak en heb graag de touwtjes in handen. Ik plan dan het liefst alles zoveel mogelijk en ik probeer daar ook controle op uit te oefenen. Nu weet ik dat dit met kinderen een stuk moeilijker is, dus heb ik dit grotendeels wel los gelaten. Wel vind ik ritme voor de kindjes erg belangrijk. Vanaf baby af aan heb ik een vast ritme aangeleerd, zodat zowel de kindjes als ik zelf weet hoe de dag eruit ziet (in hoeverre dit kan natuurlijk). Ik merk dat mijn kindjes dit erg fijn vonden en nog steeds vinden. Ze weten altijd precies wat hun te wachten staat en als ik dan bijvoorbeeld voor de grap zeg we gaan douchen en naar bed, dan roepen de jongens in koor: Nee mama ook nog een televisie kijken. 

Chaotische moeder

Je zou het niet zeggen omdat ik toch echt een control-freak ben, kan ik ook echt een chaoot zijn. Zeker als voor mijn gevoel iets snel of onverwachts moet en ik dus eigenlijk niet kan plannen, dan gaat er vaak van alles mis en vergeet ik de helft. Ik werk namelijk graag met lijstjes en die loop ik altijd na, maar als ik dus geen lijstje heb kunnen maken dan komt de chaoot in mij naar boven en dat werkt vaak niet zo goed. En ik weet ook dat dat niet goed werkt en daardoor raak ik gestresst en dat heeft dan ook niet echt een positief effect op mijn humeur. Maar ach we hebben allemaal onze gebreken 

Laat  het los moeder

Ondanks dat ik een control-freak ben, heb ik ook geleerd om dingen los te laten. Met kinderen kun je niet verwachten dat zij precies gaan en staan waar jij wilt, anders kun je je voorbereiden op ellenlange discussies of driftbuien. Ik ben daarom ook relatief makkelijk en maak er alleen een discussie van als ik vind dat het belangrijk is. Denk bijvoorbeeld als het gaat om de veiligheid van je kind of die van een ander. Ik ga daarom ook niet elke avond een discussie aan als ze weer niet willen eten. Dit kost veel energie en uiteindelijk bereik je er weinig mee. Vaak is je kind helemaal over zijn toeren en zelf word je ook niet vrolijk van het voeren van discussies met je kind. Zeker als je weet dat het een gebed zonder einde is. 

Sportende moeder

Ik sport graag en regelmatig. Gemiddeld sport ik toch 4 keer per week. Ook als Jimmy er niet is. Ik vind het sporten heerlijk. Het is een momentje voor mezelf, ik kan mijn hoofd er lekker mee leeg maken en ik werk aan mezelf. Ik denk als ik niet zou sporten ik letterlijk gek zou worden. Want je mag dan wel moeder zijn, je mag ook voor jezelf zorgen. Ook als dit betekent dat je soms pas om 20 uur kan gaan sporten en dit dan niet altijd even als een momentje rust voelt. Ook vind ik het belangrijk om aan mijn kindjes mee te geven dat sporten zowel leuk als goed voor je is. Mijn kindjes hoeven geen topsporters te worden, maar ik zou het wel waarderen als hun ook genieten van het sporten. Dit kan namelijk zowel voor hun gezondheid als voor hun sociale vaardigheden goed uit pakken. 

Ik maak me te snel druk moeder 

Ook ben ik een moeder die zich makkelijk zorgen kan maken om het welzijn van haar kindjes. Al denk ik dat veel moeders dit wel doen. Elke moeder wil dat haar kindjes gelukkig en gezond zijn. En als je kind niet gelukkig is  of het gaat niet goed met zijn gezondheid dan kan ik mij daar druk over maken. Al moet ik wel toegeven dat dit wel minder wordt naarmate je meer kindjes hebt. Je wordt wat dat betreft iets makkelijker. Maar dan is een keer 40 graden geen ramp meer in plaats van dat je meteen aan de telefoon hangt met de huisarts. 

Ik ben wel benieuwd wat voor een type moeder jullie zijn?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Margo (donderdag, 21 juni 2018 20:45)

    Ik vind je een super mama en echt heel trots op je ���