· 

Ook jij telt!

Vandaag eens wat anders. Even een steuntje in de rug voor alle moeders.  Het ouderschap is een geweldige ervaring die ik voor geen enkel moment zou willen missen. Maar het ouderschap kan ook heel zwaar zijn. Het gebrek aan een momentje voor jezelf, de voortdurende verantwoordelijkheid, de kinderen die soms het bloed onder je nagels vandaan halen. We hebben het als ouder allemaal wel eens zwaar, we zien het allemaal wel eens een keer niet zitten. Dat betekent niet dat we slechte ouders zijn, dat we niet geschikt zijn voor het ouderschap of dat we ondankbaar zijn. Nee alle moeders tellen.


Alle moeders zijn belangrijk, alle moeders tellen mee, alle moeders verdienen waardering. Ook de moeder die

totaal is uitgeput. Ook al heeft ze het gevoel dat ze van vermoeidheid niet maar fatsoenlijk kan functioneren en snakt naar even een momentje voor haar zelf. Al is het maar om even naar de wc te gaan of even alleen te douchen. 

in de avond laat het snoepgoed van haar kind heeft op gegeten. Ook al moet ze de volgende dag aan haar kindje uitleggen waar het snoepgoed heen is gegaan en ook als ze doet alsof ze geen flauw benul heeft. 

haar kinderen mist als ze weg zijn, maar op het moment dat ze thuis zijn soms wenst dat ze even er niet zijn . 

waarbij een glimlach op haar gezicht verschijnt op het moment dat de kindjes in bed liggen en stil zijn. Omdat ze blij is er eindelijk rust in huis heerst en ze geen politieagent moet spelen. 

met een schuldgevoel in bed ligt en zich een slechte moeder voelt in verband met een schreeuwende uitbarsting. Terwijl ze heel goed weet dat het nergens over ging, maar dat het haar gewoon even teveel werd. 

zich een slechte moeder voelt omdat ze haar kinderen weer pizza/patat/pannenkoeken voorschotelt. Omdat ze een drukke dag heeft gehad en niet meer de energie heeft om nog lang in de keuken te staan om een gezonde maaltijd voor te schotelen

haar kinderen net voor het eten nog een snoepje geeft. Ondanks dat ze weet dat ze dit beter niet kan doen, maar geen zin heeft in een driftbui of ellenlange discussie. Dan eten ze hun bord maar niet leeg. 

zich schuldig voelt bij de gedachte dat ze haar kinderen achter het behang wilt plakken. Plakken? Het liefst er een muur omheen bouwt, omdat de kindjes continue niet luisteren en ruzie maken. 

haar huis wederom niet heef opgeruimd, gewoon omdat ze er de energie niet voor heeft. 

wanhopig haar oude kleding probeert aan te krijgen, gewoon omdat ze graag weer eens in de spiegel wilt kijken en blij is met wat ze ziet. 

zichzelf opsluit om de tranen over haar wangen te laten, want dan ziet niemand het. Omdat ze niet wil laten zien dat het haar soms allemaal even teveel is.

Alle moeders tellen, zijn belangrijk en verdienen waardering! 

Het ouderschap is een fase in het leven. Een hele mooi fase, maar ook een hele zware fase. Je kan je er niet op voorbereiden. Je kan niet inschatten wat je vooraf te wachten staat. Maar het hoort bij het leven. Een leven wat niet te voorspellen is. 

Over een jaar of 20 kijk je waarschijnlijk met een lach op je gezicht terug op deze fase van het leven. Ze noemen het  niet voor niets de tropenjaren en je mag ook echt toegeven dat het zwaar is. Dat geeft niets. Dat vinden we allemaal, alleen praten we er niet over. Maar ook die moeder zegt dat ze het nooit zwaar vindt en alles perfect onder controle lijkt te hebben herkent zich in een van deze punten. Wij moeders doen allemaal op onze eigen manier ons best en zijn goede moeders!

En de kindjes? Die kijken naar je op en vinden jou de leukste, liefste en allerbeste mama. Zij denken dat jij de hele wereld aan kan. En kunnen met de blik in hun ogen je een ongelofelijk en  onbeschrijfbaar gevoel van waardering geven. 

Die kleintjes zijn blij dat je geen energie had om te koken en dat ze nog een keertje pizza/patat of pannenkoeken mogen eten. Hetzelfde geldt voor dat snoepje net voor het eten. 

Je kindjes houden van jou zoals jij bent. Ze vinden jou geweldig.  Je bent hun mama, hun leven, hun alles. Jij doet er toe!

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Manon (donderdag, 02 augustus 2018 22:02)

  Heel mooi geschreven!

 • #2

  Margo (donderdag, 02 augustus 2018 22:59)

  Who lieverd echt zo waar . Maar de waardering komt zeker voor alles wat je voor je kinderen laat en doet. En je bent een fantastische moeder wat houden ze alle drie van je. En wat hou ik als moeder veel van jou.���

 • #3

  Yvet (maandag, 06 augustus 2018 22:11)

  Wauw wat mooi geschreven Marly!