· 

Zindelijkheidstraining!

Elke ouder kent het wel: het moment dat  je gaat starten met zindelijkheidstraining. Voor elk kind is dit anders en zal dit misschien ook wel op een ander moment plaatsvinden. Zelf zij wij hier heel makkelijk in geweest, als ze maar zindelijk zijn voordat ze naar de basisschool gaan. Wat hebben wij gedaan om onze jongens zindelijk te krijgen?


Er zijn vast heel veel boeken en theorieën over het zindelijk maken van je kindje. De een zal misschien zeggen start zo vroeg mogelijk, terwijl de ander zal zeggen dat je weer heel wat anders moet doen. Ik heb geen enkele theorie gevolgd of gelezen, maar  ik heb echt gekeken naar de behoeftes van mijn kind. De jongens waren er wat dat betreft misschien ook niet heel vroeg bij, maar dat geeft helemaal niets. Althans dat vind ik. Want hoe je het ook went of keert ze zijn zindelijk en ik moet wel toegeven dat ze beide vanaf het moment dat ze zindelijk zijn, ook echt zindelijk zijn (op de nachten na, dat durf ik gewoon nog niet aan zonder luiers, omdat  ik geen zin heb om midden in de nacht een bed te verschonen. Wel worden ze gelukkig het merendeel  van de tijd droog wakker). Dus niet tot nauwelijks een ongelukje. 

Wat hebben wij nu gedan om onze kindjes zindelijk te krijgen?

Niet gepusht

Hoe fijn wij het dan misschien wel niet vinden om geen luiers meer te verschonen, we hebben het tempo bij de jongens gelegd. Zolang zij er nog niet aan toe zijn, dan heeft het geen zin. Dat zorgt alleen maar voor irritaties.

Wel hebben we gezegd dat ze zindelijk moeten zijn als ze naar de basisschool willen en dat als ze willen dat ze mogen porberen op het potje of de wc te plassen.

Een potje/wc verkleiner

Om de stap niet al te groot te maken hebben we natuurlijk een potje en wc verkleiner gekocht. Zo konden ze zelf kiezen waar ze op willen plassen en beiden waren altijd binnen handbereik. 

Op de wc zetten

Vanaf het moment dat ze zelf kwamen aangeven dat ze naar de wc moesten of we zagen dat ze moesten vroegen we aan hun of ze op het potje wilden. Ja soms kan je dat gewoon zien. Remy gaat bijvoorbeeld onder de tafel liggen voor zijn grote boodschap.Wilden ze het niet, dan niet. Wilden ze wel dan hebben we dit natuurlijk aangemoedigd.

Daarna zijn we langzaam begonnen met ze op het potje te zetten voor het naar bed gaan en als ze in de ochtend wakker worden. Zodat er een soort van ritme in kwam. 

Beloning

Op het moment dat ze op de wc of het potje hun behoefte hadden gedaan dan kregen ze van ons een centje voor in de spaarpot. Op deze manier konden ze gaan sparen voor een cadeautje voor als ze zindelijk zijn. 

Trots

Op het moment dat ze op de wc of het potje hun behoefte hadden gedaan lieten we ze natuurlijk weten hoe ontzettend trots we op ze waren en dat ze echt al grote jongens werden. Het is zo mooi om te zien hoe je kind ziet groeien. Want papa en mama zijn trots, maar vooral ik ben al een grote jongen. Dat laatste is natuurlijk heel belangrijk

Stickers plakken

Ook hebben we een soort van zindelijkheidskalenders gekocht. Het waren niet zozeer kalenders om zindelijk te worden, maar meer met vakjes om stickers te plakken. Elke keer als ze dan hun behoefte hadden gedaan, mochten ze een sticker plakken en bij een volle kalender kregen ze een kleinigheidje.  

Oefenbroekjes

Op het moment dat we in de gaten kregen dat ze de smaak te pakken hadden en eigenlijk wel de dag zouden kunnen doorbrengen zonder luier, hebben we ze speciale onderbroekjes aangedaan. Als ze dan een ongelukje krijgen dan lekken ze niet meteen door, maar het voelt niet als een luier. 

Hierdoor voelen ze zich als een grote jongen en hebben ze het idee dat ze al zonder lopen. 

Herinnering

Als we dachten dat ze al te lang zonder luier liepen zonder naar de wc te gaan, hebben we ze even gevraagd of ze niet moesten. Al doende kregen ze een ritme erin en binnen een paar dagen waren ze zindelijk. 

Cadeau

Op het moment dat ze zindelijk zijn mogen ze met ons mee naar de winkel om een cadeau uit te zoeken. Zij bepalen (natuurlijk niet te overdreven, we kunnen nog altijd een beetje sturen). Maar je merkt dat dit goed motiveert.

Hoe hebben jullie je kindjes zindelijk gekregen?


Reactie schrijven

Commentaren: 0