· 

Zonder of met kindjes op vakantie!

Sinds we kindjes hebben is de indeling van onze vakantie toch wel erg verandert. En dat geeft helemaal niets, dat hoort erbij, maar ik vond het wel eens leuk om te bekijken wat er nu anders is. Vandaag deel ik dit met jullie.     

Voordat onze drie (terrors) schatjes in onze levens waren, had de term vakantie een hele andere definitie. Na 3 weken vakantie was je vaak uitgerust en kon je er voorlopig weer tegenaan. Na een vakantie met onze drie (b) engeltjes ben je soms blij dat je weer kan en mag werken, maar ben je meteen nog harder toe aan vakantie dan ooit te voren. (lees dit wel met een knipoog. Ik vind het heerlijk om sommige zaken wat aan te dikken).

Laatste dag inpakken versus weken van tevoren lijstjes maken 

Ondanks dat ik best wel een controlfreak kan zijn, had ik voorheen nooit veel tijd nodig om mijn tas in te pakken. Ik zette mijn koffer voor mijn kast, gooide al mijn zomerkleren erin en klaar.

Tegenwoordig ben ik al weken van tevoren  bezig met het maken van lijstjes. Want ja je zou maar iets vergeten. Tegenwoordig kun je natuurlijk ook niks in het buitenland kopen. Nee daarom kan je beter zelfvoorzienend en eventueel voor de rest van de camping. 

Zonnen versus als een havik je kroost in de gaten houden

In mijn tienerjaren vond ik het heerlijk om  de hele dag aan het zwembad te liggen, een boekje te lezen, af en toe een duik te nemen in het water, in slaap te vallen en vooral niets te moeten. Ik zou hier nu niet meer aan moeten denken, na een uur ga ik mezelf waarschijnlijk ontiegelijke vervelen. Maar de realiteit van nu is ook wel anders. Als wij nu gaan zwemmen met de kindjes (zwembad of zee), dan raak ik geen strandbed aan. Ik weet niet eens hoe een boek eruit ziet. Ik kom verrimpeld uit het water, omdat ik mijn kindjes geen seconde uit het oog verlies. Met als gevolg dat jezelf dus ook continue in het water zit. Een voordeel hiervan is wel dat het lekker verkoelend werkt. 

Zandvrij versus menselijk zandkasteel

Ik vind het heerlijk om een dagje aan het strand te vertoeven. Daar lekker je badhanddoek neer te gooien, lekker te gaan liggen en te genieten. Wat ik niet zo fijn vind als heel mijn handdoek of ik zelf onder het zand zit. Zonder kids is dit op zich geen probleem. Met kids daarentegen wordt dit toch een hele uitdaging. Het lijkt of ze er een sport van maken om ervoor te zorgen dat er  non-stop een toevoer van zand is op mijn handdoek en op mezelf. Hoe hard ik ook mijn best doe om mijn handdoek zandvrij te houden, hoe harder hun hun best doen om het  tegenovergestelde te veroorzaken. Vooral Evy is hier een kei in!  

Handdoekje versus hele huisraad

Ik weet nog zo goed dat als ik vroeger naar het zwembad of het strand ging, ik vaak niet meer meenam dan een handdoek, zonnebrand en een goed boek. Nooit jezelf overtillen, alles te overzien. 

Tegenwoordig lijkt het of ik mijn hele huisraad meeneem. Voor iedereen een handdoek, zwembandjes, kurkjes, snorkels, zonnebrand, poncho’s, water speelgoed. En als we naar het strand gaan wordt het nog gekker. Een parasol, schepjes, emmers, een koelbox vol eten en drinken. In plaats van een lichte tas met bijna niks, sjouw je jezelf nu een hernia en dat voor een paar uurtjes in plaats van een hele dag! 

Naar bed wanneer je er zin in hebt versus om 9 uur knock-out zijn

Nog laat lopen over de boulevard, het drinken van cocktails, een bezoekje brengen aan een populaire bar of discotheek. Het hoorde er allemaal bij. En wat maakte het uit of je nu om 00.00 uur in bed lag of pas om 04.00 uur. Je kon lekker uitslapen en anders sliep je de volgende dag wel bij aan het zwembad.

Tijdens de vakantie met mijn kids, ben ik soms zo blij dat hun eindelijk in bed liggen, dat je zelf haast gelijk met ze naar bed gaat. Lange, maar vooral actieve dagen in de warmte kosten veel energie en je weet de volgende dag gaat niet veel anders zijn, dus slaap waar je slapen kan.

En ondanks dat de indeling van mijn vakantie ontzettend is verander, zou ik het voor geen goud willen missen. Dan maar wallen tot mijn ballen, het is het zo waard en over een jaartje of 20 krijg ik misschien wel weer een wat meer relaxte vakantie. Al vraag ik het mij af, want waarschijnlijk maak ik mij dan weer druk omdat ze alleen op vakantie zijn.  

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Karin (donderdag, 06 september 2018 20:04)

  Wat een leuk verhaal om te lezen. Kunnen je kinderen goed door 1 deur? Dat vind ik enorm fijn en rustgevend aan vakantie. Thuia elkaar telkens in de haren zitten en op vakantie dikke vrienden.

 • #2

  Marly (donderdag, 06 september 2018 21:12)

  Hoi Karin,

  Op vakantie is de sfeer inderdaad wat gemoedelijker dan thuis. Al zijn ze nog best klein en lossen ze soms alles nogal snel op met hun handen�

 • #3

  Margo (donderdag, 06 september 2018 21:18)

  Heerlijk om te lezen zo herkenbaar �