· 

Jaimey 5 jaar!

Hiep Hiep Hoera Jaimey 5 jaar!

Vandaag is het alweer 5 jaar geleden dat onze grote vriend geboren werd. Ons kleine mannetje wat eerst zo afhankelijk was van ons, begint zich steeds meer te ontwikkelen tot een mini mensje met een eigen willetje en de streken die daarbij horen. 

Voor mijn gevoel vliegen de jaren voorbij, maar probeer ik intens te genieten van alle sprongen die hij maakt. Elke keer weer een nieuwe mijlpaal zowel leuke als minder leuke. Maar ongeacht wat ik ben ontzettend trots op mijn vriendje. 
Soms vind ik het zo moeilijk voor te stellen dat mijn grote vriendje inmiddels al weer 5 jaar is, steeds meer op zijn eigen benen gaat staan en ons steeds minder nodig heeft. Gelukkig heeft hij nog veel te leren en zal hij ons voorlopig nog hard nodig hebben (al denkt hij zelf van niet), geniet ik extra van de momentjes samen en de knuffels die hij ons nog wil geven. Want ik weet dat er een moment komt dat hij ons geen kus meer geeft als we hem naar school brengen. Er komt een moment dat hij ons weg duwt als we hem een knuffel willen geven. Er komt een moment dat hij naar ons schreeuwt dat hij ons niet nodig heeft. Maar gelukkig weet ik ook dat er een moment komt dat hij inziet wat hij deed niet nodig was. Dat hij ons daar alleen maar pijn mee deed. Er komt een moment dat hij onsgewoon weer knuffelt. Gewoon weer met ons praat en die gedachte hou ik dan maar vast. 

En misschien denk je wel ach mens zeur niet, die tijd is nog niet aangebroken, nou niets is minder waar. Steeds vaker horen we dat meneer het wel zelf gaat doen als hij het van ons niet mag. Steeds vaker krijgen we een grote mond. Op zulke momenten denk je echt waar heb ik het fout gedaan? Maar oh zo blij ben ik dan om te horen dat andere ouders hier ook mee worstelen. Sinds Jaimey op de basisschool zit is hij ontzettend verandert. Van een jongetje wat wel eens een weer woord had, naar een jongetje wat steeds vaker een weer woord of een grote mond heeft. Meneer denkt dat nu hij op school zit, hij zelf de regels kan bepalen en als het hem niet zint dan laat hij het duidelijk weten. Nu is Jaimey altijd wel een heel emotioneel kindje geweest. Of hij is intens vrolijk, intens verdrietig of intens boos. Hij heeft soms moeite om zijn emoties onder controle te houden. Maar wie niet. Hoe moet je als kleuter nu precies uitleggen wat je dwars zit. Dat kan soms ook gewoon heel frustrerend zijn. En als je ouders dan ook nog eens allemaal regeltjes stellen. Hallo stop daar eens mee. Jullie maken het mij niet makkelijker zo. Ik begrijp het allemaal en ik hoop dat hij later in ziet dat wij dit alleen maar doen om
hem te helpen. Om hem de juiste normen en waarden mee te geven, zodat hij zich later kan ontwikkelen tot een fijn persoon die zichzelf staande weet te houden in deze maatschappij. 

Voor nu is het af en toe een keer slikken en tot 100 tellen en alleen een battle maken van hetgeen wat telt. Want met een kleuter (ook met een peuter) kun je anders ellelange discussies hebben om niks en dat wil je toch juist voorkomen. 

Naast dit alles heeft Jaimey zich ook op andere gebieden echt goed ontwikkeld. Hij is zo ontzettend leergierig. Hij wil van alles het fijne weten en vraagt altijd om meer uitleg. Dit is echt een eigenschap die hem later goed op weg kan helen. Zeker met zijn geheugen kan hij het ver schoppen. Want ik sta er soms echt van te kijken wat dat ventje allemaal onthoudt. 

Ook op het gebied van spelen heeft hij echt een prettige ontwikkeling door gemaakt. Van niet samen spelen naar heerlijk kunnen spelen met vriendjes en vriendinnetjes. En sinds kort kan hij ook steeds beter alleen spelen. Dit is echt een aangename verrassing. Aangezien we Jaimey eigenlijk altijd we moesten vermaken en dit wordt steeds minder. Zeker als meneer naar buiten kan, dan kan hij zich echt uren vermaken. 

Waar ik ook echt van sta te kijken is hoe Jaimey tegenwoordig omgaat met advies van ons. Als hij bijvoorbeeld een keer wegloopt en we leggen hem uit wat de gevaren zijn en waarom wij niet willen dat hij dit doet. Hij tegenwoordig in tegenstelling tot het verleden ook echt wat doet met ons advies. En de rest van de dag zich als een voorbeeldig kind gedraagt. Echt zo fijn. Rémy daarentegen gaat nu de fase in van ik doe lekker waar ik zin in heb, maarja dat houd je alert. 

Vandaag gaan we lekker Jaimey zijn verjaardag vieren met een leuk kinderfeestje en in het weekend vieren wij zijn grote mensen feestje. Een en al feest dus. Maar dit zijn de momenten om de herinneringen te maken en hopelijk denkt hij hier later met een lach op zijn gezicht op terug. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0