· 

Balans

December is naast een van de meeste gezelligste maanden ook een van de drukste maanden van het jaar. Naast de feestdagen zijn er vaak nog tal van andere verplichtingen waar we aan “moeten” voldoen! Hoe houd je in een drukke periode je hoofd boven water? Ik deel mijn tips vandaag op mijn blog!

Ik hou echt van december, maar tegelijkertijd heb ik soms wel eens dat ik door het bomen het bos niet meer zie. Naast Sinterklaas, Kerstmis en oudjaar en alle verplichtingen die daarbij horen, heb je vaak ook te maken met eventuele borrels, verjaardagen, verplichtingen op de school van je kind, de ballen hoog houden in je gezin en de drukte op je werk. 

 

We leven in een maatschappij dat we vaak doen wat van ons verwacht wordt. Dus als op school wordt gevraagd of je een hapje wilt maken voor het kerstdiner dan doen we dat. Krijgen we een uitnodiging voor een verjaardag, dan gaan we daar heen. Vraagt iemand of je hem of haar uit de brand kan helpen dan doen we dat. En ga zo maar door. Ik heb ook iemand die vaak teveel hooi op haar vork neemt. Meestal onder het mom van het moet wel lukken, maar soms is het de vraag of het allemaal wel moet. 

 

Soms komt het niet eens dat we echt teveel van ons zelf verwachten, maar dat we gewoon verkeerd plannen. We denken ach dat moet wel lukken, maar staan vaak niet stil bij alles wat er nog bij komt te kijken. Zelf had ik een examen gepland een week voor de feestdagen. Ik dacht moet lukken. Maar juist doordat de weekenden erg druk zijn in december en mijn vrije tijd dus erg beperkt is, moet ik soms echt zoeken naar een momentje om te studeren. Dit resulteert dan in minder tijd en aandacht voor mijn kindjes, waardoor ik mij echt wel schuldig kan voelen. Of zij dat ook zo ervaren is maar de vraag, maar vaak denk je dat je er te weinig bent voor je kindje als je in een bepaalde periode opeens minder tijd voor ze hebt dan ze gewend zijn. Waarschijnlijk ervaren zij dat niet eens zo, zolang ze maar aandacht van je blijven krijgen. Om iets meer overzicht te behouden is het wat mij betreft essentieel om goed te plannen. Overzie het geheel. Dus kijk niet alleen naar hetgeen wat je wilt bepalen, maar kijk naar alles wat erbij komt te kijken of hoe de rest van je planning eruit ziet. Alleen dan zal je zonder stress (of in mindere mate) meer hooi op je vork kunnen nemen, want dan pak je alleen hetgeen aan wat je aan kan. 

 

Iets wat ik heel slecht kan is nee zeggen. Vooral als het om leuke dingen gaat. Dan blijf ik maar ja zeggen en plannen en uiteindelijk denk ik wat doe ik mezelf aan. Er komen dan zelfs momenten dat ik zelfs tegen leuke dingen kan op hikken, omdat het dan voelt alsof je geen ademruimte hebt. Juist daarom is het echt niet erg om eens nee te zeggen. En je hoeft geen excuses te bedenken. Wees eerlijk. Een ander zal er echt wel begrip voor hebben en je kan altijd in een rustigere periode een afspraak maken. Heb je ook nog iets om naar uit te kijken. 

 

Wat ik nu vooral merk is dat ik weinig tot geen tijd heb voor mezelf. En ja ik heb een gezin en werk, maar dat betekent niet dat ik ook niet aan mezelf mag denken. En soms moet je misschien wel een klein beetje egoïstisch zijn en even een momentje voor jezelf nemen. of dat nu is door even op de bank te ploffen en een leuke serie te kijken of door even een theetje of wijntje bij een vriendin te gaan drinken of lekker te gaan sporten. Door deze momentjes laad je weer op en overzie je alles veel beter. Althans dat geldt voor mij. Hoe druk ik het ook mag hebben, ik probeer altijd even een momentje in te plannen. 

 

Hoe houden jullie je hoofd boven water in tijden van drukte?

Reactie schrijven

Commentaren: 0