· 

Verslavend

Zowel het eten van ongezond voedsel als het afvallen kan een verslavend effect hebben. Beiden zijn totaal verschillend en het is maar net in welke van de twee je zit, maar beiden kunnen ervoor zorgen dat je alleen maar meer wilt. Wanneer je hier geen balans in kan vinden dan kan het de verkeerde kant op gaan. Vandaag deel ik op mijn blog hoe ik dit ervaar!

Even een kleine voetnoot voordat we beginnen, maar dit artikel is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar echt gebaseerd op mijn eigen ervaring. En ik mag wel zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben na ruim 15 jaar bezig te zijn met afvallen en weer aankomen. 

 

Helaas is mijn gewicht een groot deel van mijn leven wel een dingetje geweest. Ik had moment dat ik goed op gewicht zat, maar het merendeel van de tijd was het een strijd tussen of te zwaar of mezelf verhongeren. Ja je leest het goed: verhongeren. Want ik pakte het altijd verkeerd aan. Ik had geen respect voor mijn eigen lichaam en verhongerde het gewoon. In de hoop dat ik hiermee gewicht zou verliezen. Ik kon gerust leven op een klein flesje fruit2day, twee worstenbroodjes en avondeten of op een sapkuur. Maar ik deed mijn lichaam hier natuurlijk geen plezier mee. Mijn lichaam ging in de spaarstand, want ja het had geen idee of het wel voldoende voeding zou krijgen .En zodra ik dan weer ging eten ging mijn lichaam alles op slaan. Juist door mezelf keer op keer uit te hongeren vroeg mijn lichaam steeds meer om ongezond voedsel. Er kwam natuurlijk een moment dat ik er aan toe gaf en niet wist van ophouden. Want ongezond voedsel kan heel verslavend werken. Je lichaam vraagt om steeds meer. Je lichaam went aan de momenten dat jij ongezond eet. Als ik bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar in de avond chocolade at en ik wilde ermee stoppen, want ja het is toch niet heel gezond, dan bleef mijn lichaam op dat tijdstip vragen om een stuk chocolade omdat mijn lichaam het als het ware gewend was. Het kost dan heel veel wilskracht om nee te zeggen en er niet niet aan toe te geven. En op deze manier kon het zo een aantal weken duren voordat het mij uiteindelijk lukte om gedag te zeggen tegen het ongezonde voedsel en weer gezonder te eten. Maar ik moest dan ook echt wel een paar dagen niet aan de drang zien toe te geven, anders was ik zo terug bij af. Want mijn lichaam bleef vragen om een stuk chocolade. Steeds vaker en steeds meer. En alleen door de cirkel te doorbreken lukte het mij om van de drang af te komen. Ook wel de verslaving. 

 

Omdat ik iemand ben die altijd van het ene uiterste naar het andere uiterste ga, heb ik precies hetzelfde als ik bezig ben met afvallen. Als ik lekker bezig ben met afvallen en ik zie dat ik gewicht verlies en het kost mij niet teveel moeite, want ja hoe meer moeite het mij kost hoe makkelijker ik toch een terugval heb, dan kan ik echt tot het uiterste gaan .Ik wil dan meer, meer meer of eigenlijk minder minder minder. Het afvallen kan dan echt een obsessie (verslaving) worden. Ik kan dan gerust tenminste twee keer per dag op de weegschaal staan, ik weeg al mijn eten af, ga steeds meer en meer sporten en alle druk ligt op het verliezen van gewicht. Hoe meer hoe beter. Ik stel mijn doel steeds verder bij naar beneden, want zodra ik mijn streefgewicht heb behaald is het niet goed. Er kan meer af. Ik moet meer afvallen.

 

Maar ook dit is natuurlijk niet gezond. Zowel de verslaving tot het vele ongezonde eten als de verslaving van het almaar meer willen afvallen. Beiden zijn niet goed voor je lichaam. Je lichaam is een tempel. Je moet dit respecteren. Want wat als jouw lichaam je opeens in de steek laat, zoals jij misschien ook wel jaren bij jouw lichaam hebt gedaan. Wat dan? Dat wil je toch niet. Daarom ben ik zo blij dat ik sinds 2 jaar veel meer een balans heb gevonden. Natuurlijk heb ik ook mijn slechte momenten en komt het heus nog wel eens voor dat ik een paar dagen of misschien zelfs wel een paar weken ongezonder eet. Het is dan alleen niet continu en het kost mij misschien ook wel even moeite om ermee te stoppen, maar ik kan mezelf steeds beter tot een halt roepen. Hetzelfde geldt met het afvallen Ik werk met kleine doelen. Hiermee hoop ik teleurstelling te voorkomen als het niet lukt of niet te snel genoeg gaat en probeer ik ook niet door te slaan. Voor het eerst sinds ruim 15 jaar lukt het mij ook veel beter om op gewicht te blijven. De echte gewichtsschommelingen behoren tot de verleden tijd en daar ben ik blij mee. 

 

Herkennen jullie dit?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0