· 

Weegschaal!

Al sinds ik bezig ben met afvallen koppel ik het tevreden met mezelf zijn altijd aan een bepaald gewicht. Als ik dat gewicht niet bereikt heb dan ben ik dus eigenlijk niet tevreden. Dit is natuurlijk de grootste onzin, want waarom zou alleen dat cijfertje je gelukkig kunnen maken en neem je dan uiteindelijk wel genoegen met je behaalde resultaat? In januari ga ik het anders pakken. Vandaag deel ik op mijn blog hoe ik dit ga doen! 

Als ik bezig ben met afvallen dan kan de weegschaal soms echt een obsessie voor mij worden. Ik sta dan vaak dagelijks of meerdere keren per dag op de weegschaal om te zien of ik al ben afgevallen. Dit is natuurlijk helemaal niet bevorderlijk, daarom ga ik het in januari anders aanpakken. Als ik namelijk geen gewicht heb verloren of zelfs ben aangekomen (wat op zich logisch is, want je gewicht kan schommelen) dan kan ik ontzettend gefrustreerd raken. Zeker als ik goed op mijn voeding let en ik dus niet af val. Dan heb ik soms echt de gedachte waarom bijt ik op een houtje als ik toch geen gram af val. Dan kan ik net zo goed eten waar ik zin in heb, want het werkt toch niet. Het kost dan echt wat wilskracht om daar niet aan toe te geven, maar door te pakken, want uiteindelijk zal de doorzetter beloond worden. Dat is moeilijk. Zeker in deze tijd van het jaar. Als ik door de supermarkt loop zie ik alleen maar lekkere dingen en zou ik mijn hele kar kunnen volladen met van alles en nog wat. Een lekker uitgebreid ontbijtje, een 3 gangen diner met een heerlijk toetje en allerlei chocolaatjes etc. voor tussendoor. Ik moet mezelf dus echt inhouden de komende dagen en dat is niet makkelijk. Zeker omdat ik de afgelopen weken goed bezig ben geweest en dit niet wil verpesten door alles te eten wat los en vast zit. Want als ik na de feestdagen op de weegschaal ga staan dan weet ik al dat er een verschil zit in mijn gewicht en dan baal ik. Maar ik vind ook dat ik mag genieten. Ik mag heus wel wat extra's eten, maar ik moet de balans daarin zoeken en dat gaat mijn lukken. Mijn grote valkuil zit hem in het blijven dooreten na de feestdagen. Dit is een jaarlijks terugkeren patroon en het is zo zonde dat ik het harde werken van de weken ervoor daarmee zo kan verpesten. Want een dagje minder gezond eten verpest het niet. Dagen/weken juist weer wel. 

 

Het is dus mijn bedoeling om tussen de feestdagen gewoon de draad weer op te pakken en door te gaan zoals ik de afgelopen week al deed. Het enige verschil is dat ik mij dus niet zoveel wil focussen op de weegschaal. Ik wil eens kijken of ik het cijfertje op de weegschaal kan loslaten en ik wil zien wat het effect is als ik dus alleen kijk naar mezelf in de spiegel. Iets wat ik niet graag doe. Ik heb namelijk grip op alles. Ik wil de controle behouden en door deze controle los te laten hoop ik te bereiken dat ik voor het eerst in mijn leven eens kan zeggen kijk ik heb geen idee wat ik weeg, maar ik zit lekker in mijn vel en ik ben er tevreden mee. 

 

Wat ga ik doen dan? Ik ga mijn weegschaal wegleggen/verstoppen. Althans hij gaat niet binnen handbereik liggen. Als ik mij dan zou willen wegen dan moet ik er teveel moeite voor doen en daar heb ik geen zin in. Op 1 januari gaat de weegschaal de bergzolder op en daar blijft hij tot 1 februari. In die periode ga ik mijn gewicht dus los laten. Ik heb dit vaker gedaan, maar dat was in de periodes dat ik slechter at. Als ik gezond eet dan wil ik controle houden op mijn gewicht. Ik hoop dan ook dat het niet de verkeerde kant op gaat, maar dat ik dus goed op mijn voeding kan letten maar gewicht kan loslaten. Op deze manier kan ik niet balen als ik eens een paar ons zwaarder ben, maar ben ik natuurlijk wel reuze benieuwd wat het verschil gaat zijn na een maand. Zal ik een paar kilo lichter zijn of zit er alleen maar gewicht bij omdat ik mij niet heb kunnen inhouden. Maar wat ik dus vooral belangrijk vind is hoe ik naar mezelf kijk. Kan ik tevreden zijn met wie ik ben en hoe ik eruit zie, zonder dat ik weet wat ik weeg. Als ik dit kan bewerkstelligen dan heb ik heel veel gewonnen. 

 

Voordat de weegschaal de zolder op gaat zal ik mezelf nog een keer wegen als referentiepunt. Ik zal dit gewicht opschrijven en dan een maand later zal ik mezelf weer wegen. Ik weet nog niet of dit exact op 1 februari zal zijn of later. Dit hangt mede af van mijn maandelijkse periode. Maar ik ga jullie op de hoogte houden en ik ben benieuwd of het mij gaat lukken om niet op de weegschaal te gaan staan! 

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Margo (maandag, 24 december 2018 20:06)

  Ik denk dat een hele goede insteek is. En je bent mooi lieverd je ziet er super uit ��

 • #2

  Lisa (woensdag, 26 december 2018 09:35)

  Goed idee, ik probeer op deze manier met je mee!

 • #3

  Marly (zaterdag, 29 december 2018 19:47)

  Leuk! Hopelijk werkt het voor jou Lisa!