· 

(Be) spaartips

December is naast een van de gezelligste maanden van het jaar, wat mij betreft ook de duurste maand van de maand. Het geld vliegt letterlijk mijn portemonnee uit en soms heb ik geen idee waar ik het allemaal aan uit heb gegeven. Een cadeautje hier en een cadeautje daar, een etentje, extra boodschappen en ga zo maar. Nu 2019 is aangebroken, de BTW omhoog is gegaan van 6% naar 9% is het tijd om de broekriem wat strakker aan te trekken en wordt het tijd om wat geld te (be) sparen.

 

Hoe ik dit aan ga pakken lees je op mijn blog!

Natuurlijk verdwijnt het geld niet zomaar. Je geeft het notabene allemaal zelf uit. Nu is december wel met uitstek de duurste maand van het jaar, maar ook in andere maanden kan er geld bespaard worden. Wat zijn voor mij de grootste struikelblokken op het gebied van uitgaven?

 

Nummer 1

Internetshopping. Ik doe dit te vaak en te veel. Ik kom eigenlijk zelden nog in winkels, maar ik koop echt werkelijk alles online. Het is makkelijk en snel en het kan ook nog eens op elk moment van de dag. Natuurlijk kom ik online ook noodzakelijke dingen zoals wasmiddel en wc-papier, maar vaak ook dingen die ik niet perse nodig heb. 

 

Nummer 2

Ook ik kan efficiënter boodschappen doen. Nu kijk ik nergens naar. Ik doe eigenlijk maar een dot. Ik pak wat ik nodig heb en vaak vergeet ik van alles en nog wat, wat resulteert in nog een keer naar de supermarkt en wederom meer meenemen dan we nodig hebben. Of ik ga boodschappen doen als ik honger heb en dan geef ik ook zoveel meer uit dan gewent, want er gaan zoveel meer dingen mee naar huis dan nodig. 

 

Nummer 3

Onnodige dingen kopen. Naast het internetshoppen zijn winkels zoals de Hema, Kruidvat. Action, Etos etc. ook echte boosdoeners voor mij. Als ik in de folders wat leuks zie en ik loop de winkel binnen en ik zie leuke dingen, dan verdwijnen die zomaar in mijn mandje. Nodig heb ik ze niet, hebben wil ik ze wel. Waarom? Ik heb werkelijk geen idee.

 

Nummer 4

Dit is eigenlijk al het andere. Je weet wel een etentje, een verjaardag, dingen voor in huis, gewoon een extraatje en ga zo maar door. Het stelt meestal niet veel voor, maar als je voor de rest al meer geld uit geeft dan nodig, dan telt het alleen maar op. Tel daarbij op een nieuwe overkapping, plannen om de tuin te verbouwen en het houdt niet op.

 

Daarom wordt het tijd voor verandering. De broekriem moet strakker aangetrokken worden. Er kan echt wel bezuinigd worden en meer gespaard worden. Juist nu we in het begin van het jaar zitten en er nog zoveel maanden resten voordat de vakanties weer beginnen en de decembermaand weer op de stoep staat, is het juist nu mogelijk om het uitgavenpatroon aan te passen en sommige misschien wel structureel. 

 

Een betere wereld begint bij jezelf en in dit geval houdt dit in dat ik dus even een hold moet zetten op het internetshoppen. Althans het onnodige internetshoppen. Wasmiddel blijven we nodig  hebben, maar al de rest is maar de vraag. Dus laten we beginnen met een maand geen onnodige aankopen te doen. Ik zal dus serieus moeten overwegen of we het echt nodig hebben of dat ik het alleen wil hebben. Is dat het geval, dan wordt het een kwestie van de winkelmand legen en dikke pech. Dit kan per maand denk ik al een hoop geld opleveren. 

 

Ook op het gebied van boodschappen doen kan er terrein gewonnen worden. Op dit moment geven we met gemak 125 euro per week uit aan boodschappen. Ik merk dat dit toch best aan de hoge kant is. Als ik om mij heen kijk geven anderen tussen de 70 en 100 euro per week uit aan hun boodschappen. Het doe is dus om een budget van 100 euro per week vast te stellen. Dit is alleen voor de normale boodschappen. Luiers, wasmiddel, tandpasta etc. is hier niet bij inbegrepen. Voor deze spullen wil ik een budget van 125 euro per maand reserveren. 

 

Voor je boodschappen kun je veel winst behalen door de aanbiedingen goed in de gaten te houden. Elke supermarkt heeft wekelijks wel goede aanbiedingen. Nu is het misschien niet handig om alle supermarkten af te struinen, maar je kan al goed kijken welke winkel heeft de beste aanbiedingen en waar kan je het beste je boodschappen halen. 

 

Verder is het de vraag of je altijd een A-merk nodig hebt. Ook een B-merk is vaak goed en ook daar bespaar je geld mee. Sommige producten blijf ik een A-product kopen, zoals Calve Pindakaas, maar voor andere producten kan een B-merk geen kwaad. Dus ook daar ga ik mezelf meer op richten.

 

Verder hebben wij best nog wel een volle voorraadkast en vriezer en ik vermoed zo dat wij niet de enige zijn. Dus ik ga deze maand mijn boodschappen dus aanpassen op hetgeen wat ik al in huis heb en hoop hiermee ook te kunnen besparen. 

 

Voor de luiers, tandpasta etc. ga ik goed de folders van de Kruidvat, Etos etc. in de gaten houden. Voor veel producten zijn er vaak aanbiedingen van 1+1 gratis, dus hier kan je je winst behalen.Vaak koop ik mijn wasmiddel en wc-papier bij Bol.com en deze zijn daar geregeld in de aanbieding. Ook deze ga ik dus goed in de gaten houden. 

 

Natuurlijk willen we we nog wel leuke dingen blijven doen. We zijn geen kluizenaars. Alleen op leuke dingen kan er ook best wel een budget worden vastgesteld. Daarom is een budget van maximaal 150 euro per maand voor ons gezin een goede doelstelling. Dit moet natuurlijk niet op, maar zo weet je wel binnen welke marges je moet leven. Alles wat je niet uitgeeft kun je als het ware bewaren voor een eventueel grote uitgave als een dagje Efteling. 

 

Alles wat we besparen kunnen we gaan sparen. Want het is altijd handig om een back-up te hebben. Tevens kwam ik een paar jaar geleden een leuk spaarsysteem tegen. Volgens dit systeem zou je hetzelfde bedrag gelijk aan de week waarin je leeft sparen. Hiermee zou je 1378 op jaarbasis kunnen sparen. Super leuk. Alleen de laatste maanden van het jaar zijn al zo duur, dus het leek mij niet zo handig om de laatste maanden van het jaar zoveel geld te moeten wegleggen. Ik heb daarom het schema een beetje aangepast, waardoor het iets beter te behappen is. 

 

Week 

Bedrag 

Week 

Bedrag

Week 1

1 EURO

Week 27

14 EURO

Week 2

52 EURO

Week 28

39 EURO

Week 3

2 EURO

Week 29

15 EURO

Week 4

51 EURO

Week 30

38 EURO

Week 5 

3 EURO

Week 31 

16 EURO

Week 6

50 EURO

Week 32

37 EURO

Week 7

4 EURO

Week 33

17 EURO

Week 8

49 EURO

Week 34

36 EURO

Week 9

5 EURO

Week 35

18 EURO

Week 10

48 EURO

Week 36

35 EURO

Week 11

6 EURO

Week 37

19 EURO

Week 12

47 EURO

Week 38

34 EURO

Week 13

7 EURO

Week 39

20 EURO

Week 14

46 EURO

Week 40

33 EURO

Week 15

8 EURO

Week 41

21 EURO

Week 16

45 EURO

Week 42

32 EURO

Week 17

9 EURO

Week 43

22 EURO

Week 18

44 EURO

Week 44

31 EURO

Week 19

10 EURO

Week 45

23 EURO

Week 20

43 EURO

Week 46

30 EURO

Week 21

11 EURO

Week 47

24 EURO

Week 22

42 EURO

Week 48

29 EURO

Week 23

12 EURO

Week 49

25 EURO

Week 24

41 EURO

Week 50

28 EURO

Week 25

13 EURO

Week 51

26 EURO

Week 26

40 EURO

Week 51

27 EURO

 

 

Wat doen jullie om meer te (be) sparen?

Reactie schrijven

Commentaren: 0