· 

(Be)SPAREN

In januari deelde ik een blog waarin ik had besloten om wat meer op de centen te gaan letten. December was een dure maand en het is nooit een overbodige luxe om je uitgaven eens onder de loep te nemen om te kijken of er ruimte is voor verbetering. Nu een maand verder deel ik met jullie hoe het tot nu toe gaat. Houden we het nog vol. Zijn we terug gevallen in oude gewoonten? Of gaat het ons wel makkelijk af. 
In januari ben ik eerst gestart met onze uitgaven onder de loep te nemen om zo te kijken waar er ruimte is om eventueel geld te sparen. Ik ben wat dat betreft fan van overzichten en heb dus ook een overzicht gemaakt van onze vaste lasten en onze mogelijkheden met betrekking tot sparen. Alleen dit overzicht was niet heel vernieuwend. Het was voornamelijk van belang dat we ons eens gingen houden aan het overzicht en niet lukraak maar van alles te bestellen of te kopen, zonder er verder bij na te denken. 

We zijn dus gestart met een budget voor de boodschappen. Wat ons namelijk opviel is dat we dit budget al langer hanteerden, maar daarnaast nog heel veel naar de winkel gingen voor extra boodschappen en zo ongezien ruim over ons budget gingen. En als je over je budget gaat, dan hou je minder over om te sparen. Nu doen we het voortaan dus met het budget. Ik moet toegeven dat je hierdoor bewuster door de winkel loopt. Je kijkt naar de prijzen (iets wat ik dus nooit deed). Ik maak voortaan altijd een lijstje. Want zonder een lijstje loop je als een kip zonder kop door de winkel en geef je onbewust ook meer uit. En tot slot kijk ik dus ook of we ons menu enigszins kunnen aanpassen naar aan aanbiedingen. Win-win. Het is wel even wennen, maar het levert ook wat op. Je ziet dat je per week minder uit geeft aan boodschappen en dus meer overhoudt. Dus wat dat betreft hebben we wel een doel behaald. Nu nog zien vol te houden natuurlijk. 

Van mezelf wist ik al dat ik heel makkelijk wat online bestelde (zonder er bij na te denken) en dacht jimmy altijd dat hij dat minder deed. Totdat we vanaf februari besloten hebben om nog wat strikter te zijn. Want er verdween toch nog best veel geld aan dingen die we misschien niet echt nodig hadden. We hebben dus een spaarbudget opgesteld en ieder van ons krijgt per maand een budget om vrij te besteden. Je kan hier dus mee doen wat je wilt. Maar is je budget op dan heb je pech. Zeker als het gaat om luxe producten. Je kan er dus voor kiezen om je geld te sparen voor een grotere uitgave of je geeft het gewoon elke maand uit en als het op is heb je Pech. Op deze manier kwam jimmy er na een paar dagen al achter dat hij stiekem toch meer uit gaf, want zijn budget was op. En dat viel tegen. Zelf had ik het er ook moeilijk mee. Want hoe vaak ik we niet mijn winkelmandje heb gevuld in een webshop om vervolgens de webpagina maar weg te klikken. Want ik kwam er achter dat ik het dan toch niet nodig had en het zonde vond om mijn geld daar aan uit te geven. Een hele bewustwording zeg maar. En heel erg wennen. Maar het is wel iets goed. Op deze manier overweeg je echt of je iets nodig hebt, in plaats van alles maar te kopen wat je leuk lijkt. Ook kan je op deze manier sparen voor een groter doel. Wat wil je graag en wil je het echt graag. 

Tot slot zijn we er hoogstwaarschijnlijk allemaal in januari netto op vooruit gegaan door een wijziging in de loonbelastingtabellen. Dit extra beetje netto kan je makkelijk weer op je spaarrekening zetten, want het is iets wat je eerst niet had. Wij doen dit in  ieder geval wel. 

Het is een hele verandering. Je past je gedrag aan. Je gewoonten en dat is best wennen. Maar het is niet slecht. Zo kan je werken naar bepaalde doelen. Je overweegt duidelijk of je iets wilt of niet en dat is al een grote stap. Hoe gaat het met jullie besparingen?

Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Margo (zaterdag, 09 februari 2019 20:01)

  Goed bezig fam. De lijser �

 • #2

  Nicole Monsieurs (woensdag, 13 februari 2019 19:25)

  elke maand neem ik me voor meer bewust om te gaan met ons budget, maar helaas tot nu toe nog niet gelukt. Online bestellen is inderdaad heel herkenbaar, ik koop zoveel dingen online die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb. Met je handige tips ga ik het komende maand weer proberen �☘️

 • #3

  Marly (woensdag, 13 februari 2019 20:18)

  Heel veel succes! Bij mij is het vaak ook niet gelukt, maar ik probeer gewoon niet maar de webwinkels te kijken�