· 

Mondkapjes

Op steeds meer plekken zijn mondkapjes al verplicht en op de plekken waar dit nog niet is is het misschien wel niet de vraag of je jezelf en je gezin niet liever beter wilt beschermen?

 

Vandaag staat er een gastblog online met alle informatie over mondkapjes. Ik zou zeggen neem snel een ijsje en laat me weten wat je ervan vindt!

 

Alles wat je moet weten over de mondkapjes

Waarschijnlijk zie je ze al heel regelmatig voorbij komen: de mondkapjes. Vanaf 1 juni 2020 is het verplicht om een mondmasker te dragen in het openbaar vervoer. Reis je met de trein, bus, metro of tram zonder bescherming? Dan riskeer je een boete van €95,00. Dit is dus wel even iets om serieus te nemen. Maar wat voor mondkapje heb ik dan precies nodig, waar moet ik op letten bij het aanschaffen, en moeten kinderen ook een masker dragen? In deze blog vertellen we je er alles over!

 

Vanaf 1 juni 2020 verplicht een mondkapje in het OV

Het normale leven start langzaam weer op. Treinen en bussen worden steeds voller. Anderhalve meter afstand bewaren gaat dan eigenlijk niet meer. Daarom is besloten dat een mondkapje nu verplicht is in het openbaar vervoer. Een mondkapje dragen op straat, in de winkel of bij een kapper of schoonheidsspecialist is niet verplicht.

 

Voor wie geldt deze mondkapjes verplichting?

Alle reizigers vanaf 13 jaar moeten een mondkapje dragen in het openbaar vervoer. Mondkapjes zijn niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar. Voor kinderen tussen de 3 en 13 jaar oud kunnen ouders dit naar eigen inzicht beslissen. Zie ook: Moeten kinderen straks een mondkapje op in het ov? En baby's?

 

Wat voor mondmasker heb ik dan nodig?

Voor gebruik in het openbaar vervoer schrijft de overheid een niet-medisch mondkapje voor. Dit is een mondkapje dat niet voldoet aan allerlei strenge eisen en dat dus ook niet in de zorg gebruikt wordt. Deze mondkapjes hebben een heel lage filtercapaciteit. Dit type draag je vooral voor de veiligheid van anderen. Het verkleint de kans dat je anderen besmet. Zelf ben je niet beschermd tegen virussen zoals COVID-19.

Welke mondkapjes zijn geschikt voor het openbaar vervoer?

Voor het openbaar vervoer wordt dus een niet-medisch mondkapje voorgeschreven. Op het gebied van niet-medische maskers heb je 2 soorten. Hieronder vind je in het kort meer informatie.

 

Niet-medische wegwerpmaskers

Dit zijn de bekende blauwe maskers die je eenmalig kunt gebruiken. Ze zijn goedkoop en eenvoudig in gebruik. Ideaal als je heel af en toe met het OV reist.

 

      Dit zijn 3-laagse mondkapjes voor eenmalig gebruik

      Je kunt het maximaal 4 uur dragen, daarna gooi je het weg

      Kosten: tussen de €0,30 en €0,50 per stuk (afhankelijk van het aantal stuks je koopt)

 


 

Niet-medische herbruikbare maskers

Het alternatief is een masker dat je kunt uitwassen na gebruik en dus meerdere keren kunt dragen. Dit type mondkapje wordt gemaakt van stof / katoen en is verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en met allerlei toffe prints.

 

      Hippe en trendy mondkapjes die je kunt uitwassen

      Duurzame keuze

      Kosten: tussen de €5,00 en €30,00 per stuk

 

Mondkapjes voor het hele gezin

Op zoek naar mondkapjes voor het hele gezin? Dan kom je al gauw uit op de herbruikbare maskers. Deze zijn namelijk beschikbaar in verschillende (kinder)maten. En eerlijk is eerlijk: deze mondkapjes zien er een stuk vrolijker en blijer uit dan de standaard wegwerp-mondkapjes. Bovendien zijn ze een stuk duurzamer doordat je ze meerdere keren kunt gebruiken. Hieronder vind je een aantal toffe merken waar je deze o.a. kunt kopen.

 

      Mondkap Monkeys heeft coole designs mondkapjes voor kinderen en volwassenen. In de webwinkel vind je een ruim assortiment met leuke mondkapjes met allerlei leuke prints. Je kunt er ook extra filters bijkopen die je eenvoudig in het mondkapje kunt plaatsen

      ModeMasker biedt comfortabele, wasbare en modieuze mondkapjes met een hoog draagcomfort voor jong en oud. Je kunt inmiddels kiezen uit een ruim assortiment met mondkapjes voor vrouwen, mannen en kinderen 3 - 6 jaar, 7 - 12 jaar en tieners

      Naturebabies.nl biedt handige famliypacks met mondkapjes voor het hele gezin. Deze set kost €17,90 en bevat 5 mondkapjes in verschillende maten. De maskers zijn gemaakt van jersey. Dit is een wat elastisch materiaal wat zorgt dat het goed aansluit op het gezicht

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0